Noutăți

Apa fără nume… Râul enorm care curge pe sub Marea Neagră (Foto)

  •  
  •  
  •  

În luna august 2010, o știre despre o descoperire subacvatică ieșită din comun făcea înconjurul lumii: pe fundul Mării Negre curge un râu lung de 60 de kilometri, adânc de 35 de metri și lat de un kilometru.

Râul submarin din Marea Neagră este un curent de apă deosebit de sărată care provine din Marea Mediterană, trece prin strâmtoarea Bosfor și curge de-a lungul fundului Mării Negre, unde apa este mai puțin sărată.

Râul a fost măsurat de oamenii de știință de la Universitatea din Leeds, fiind prima descoperire de acest fel din lume.

Anterior, folosind sonarul, cercetătorii descoperiseră mai multe canale care se întind de-a lungul fundului oceanului. Unul dintre cele mai mari canale de acest fel curge de la gura râului Amazon până în Oceanul Atlantic.

Deși se bănuia că aceste canale ar putea funcționa ca râuri, ipoteza s-a confirmat abia după descoperirea râului din Marea Neagră.

Cercetătorii au descoperit că râul are lungimea de 60 de kilometri, adâncimea de până la 35 de metri și lățimea de un kilometru.

Deși este mai mic decât canalul Amazonului, râul de sub Marea Neagră transportă de zece ori mai multă apă decât Rinul (care izvorăște în Elveția și, după ce traversează Germania și Olanda, se varsă în Marea Nordului).

Râul submarin din Marea Neagră curge cu viteza de 6 kilometri pe oră și are un debit de 22.000 de metri cubi pe secundă. Aceasta înseamnă că, dacă fi o apă curgătoare de suprafață, ar fi al șaselea cel mai mare râu din lume

Citește mai mult: Incredibilia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii