Noutăți

Apa este prezentă “aproape peste tot” pe pământul lunii. În ce cantități se găsește aceasta?

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii au descoperit că apa există aproape peste tot pe suprafața lunară și nu doar în regiunile polare așa cum se credea anterior. Această descoperire ar putea fi extrem de utilă pentru explorarea lunii în viitor, mai ales pentru că apa, resursă vitala vieții, va deveni până în 2030, potrivit studiilor, cea mai râvnită resursă de pe Terra.

Noua cercetare a fost publicată în Journal Science Advances și se bazează pe cercetările făcute în 2009 când experții au detectat apă și o moleculă asociată numita hidroxil, care este compus dintr-un atom de hidrogen și oxigen în solul lunar. Cu ajutorul Mapperului de Mineralogie de la NASA, care a zburat la bordul navei spațiale Chandrayaan-1, oamenii de știință au putut calcula cantitatea de apă prezentă pe suprafața lunii.

Semnătura de apă este prezentă aproape oriunde pe suprafața lunară, fără a se limita la regiunile polare, așa cum au fost raportate anterior. Am descoperit că apă de pe Lună nu prezintă o diferență semnificativă între terenurile compoziționale distincte”, a declarat Dr. Shuai Li, de la Universitatea Brown.

F8.large_ Water-on-the-moon-1

Totuși, cantitatea de apă de pe Lună este, de fapt, mai puțină decât cea care se găsește în nisipurile celor mai uscate deșerturi ale Pământului. Cu toate acestea, este mai multă decât se credea în trecut. Experții explică că concentrațiile de apă scad treptat spre ecuatorul lunar. Potrivit acestora, modul în care apa este distribuită pe suprafața lunară oferă detalii importante despre sursa acesteia.

Cercetătorii spun că, în ciuda faptului că cea mai mare parte a apei cartografiate pe lună ar putea fi atribuită vântului solar, au existat câteva excepții. Astronomii au descoperit o concentrație de apă mai mare decât media în interiorul depunerilor vulcanice lunare situate în vecinătatea ecuatorului lunii, unde apa de fond din sol este, de obicei, limpede. În plus, experții observă că, mai degrabă decât provenind din vântul solar, apa care se găsește în aceste depozite cel mai probabil provine din adâncul Lunii și se îndreaptă spre suprafață.

sursa: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4888956/Researchers-create-map-water-Moon-s-soil.html

sursa: http://www.futurity.org/moon-water-1542832-2/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Apa este prezentă “aproape peste tot” pe pământul lunii. În ce cantități se găsește aceasta?

  1. Pai n-am invatat noi ca daca nu-i atmosfera nu-i apa ? Descoperirea asta nu schimba nimic ? Acum ce zic oamenii de stinta ? Si ma rog unde saracie dispare apa de pe Terra de avem nevoie de apa de pe Luna ? Cu bun simt din partea corporatiilor si a celor care detin bogatiile lumii asteia putem schimba aceasta durere -poluarea apei . Si de ce am crede ca-i apa in stare naturala pe luna ? Au luat ei probe ?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii