Noutăți

Apa de sub calota glaciară nordică ar putea scufunda întreaga planetă Marte

  •  
  •  
  •  

Oamenii de ştiinţă au descoperit un depozit masiv de apă îngheţată intercalat între straturi de nisip sub calota glaciară nordică a lui Marte. Ei au fost surprinşi să descopere o asemenea cantitate de apă îngheţată pe Marte estimând că dacă ea s-ar topi şi ar ajunge la suprafaţă ar scufunda întreaga planetă.

Studiul publicat săptămâna aceasta de Stefano Nerozzi şi Jack Holt de la Universitatea din Texas (Austin) în Geophysical Research Letters contestă ipoteze anterioare în privinţa retragerii calotelor glaciare din vechime. Bazinul cuprinde mai multe straturi de apă îngheţată amestecată cu nisip, el formându-se pe parcursul a sute de milioane de ani.

Se credea că acest crater aflat la aproximativ doi kilometri sub polul nordic marţian e constituit în principal din dune de nisip fără a cuprinde prea multă apă îngheţată – estimările anterioare fiind de sub 50 la sută apă, restul fiind nisip.

Oamenii de ştiinţă şi-au bazat presupunerile pe aflorimente care lăsau să se vadă pe mari porţiuni nisip amestecat cu mici cantităţi de apă îngheţată.

Cantitatea de apă raportată la nisip în interiorul craterului este însă mai mare decât estimaseră oamenii de ştiinţă, ceea ce l-ar situa pe locul al treilea între depozitele de apă de pe Planeta Roşie, el fiind urmat doar de cele două calote polare.

Scanările cu radarul de suprafaţă (SHARAD) de pe Mars Reconnaissance Orbiter al NASA au permis echipei de cercetători de la Universitatea Texas să observe structurile interne şi compoziţia craterului.

Imaginile au arătat plăci orizontale de gheaţă solidă printre straturi de nisip. Proporţia de gheaţă varia între 61 şi 88 la sută în diferite zone ale craterului.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii