Noutăți

Anul viitor, orașul Nanjing din China va avea două spectaculoase PĂDURI VERTICALE. Cea mai înaltă va crește într-un turn de… 200 de metri

  •  
  •  
  •  

Chinezii lucrează de zor la două construcții care amintesc de grădinile suspendate ale Semiramidei… la o scară mult mai mare (pe măsura poporului chinez). „Pădurea verticală” este un inovator și atractiv concept popularizat în Milano, pe care chinezii l-au apreciat atât de mult încât l-au dorit pus în practică numaidecât, în țara lor.

Astfel, în orașul Nanjing vor fi construite două turnuri. Două extraordinare „păduri verticale”! Meticuloși, chinezii din Nanjing au și calculat volumul de oxigen pe care-l vor produce pădurile verticale ce vor răsări în curând în orașul lor. Iar după ce au calculat și cât dioxid de carbon va fi absorbit de către imensele coloane de verdeață s-au declarat foarte mulțumiți și s-au pus pe treabă, pentru construirea lor. Aerul orașului va fi împrospătat de către 1100 de arbori care vor înflori pe rând (23 de specii), plus 2500 arbuști și alte plante ornamentale.

a

Unul dintre turnuri va avea o înălțime de 200 de metri. Celălalt, mai „mărunt”, va avea „doar” 108 metri. Ambele vor fi ridicate, ca părți integrante ale unui plan general de modernizare a zonei. Contrar aparențelor, pădurile verticale vor funcționa la fel ca alte clădiri, adăpostind spații cu diferite funcții. De exemplu, în turnul cel mai înalt sunt prevăzute spații pentru un muzeu, spații de birouri și o zonă revervată unei școli de „arhitectură verde”. Pe acoperiș va funcționa un club.

Cea de-a doua clădire, înaltă de 100 de metri, va funcționa ca hotel iar la nivelul acoperișului său va exista o piscină. Chiar dacă, în general, un zgârie-nori este considerat mai degrabă un spațiu al artificialului, în cazul Turnurilor Nanjing natura va fi la ea acasă, clădirile fiind îmbrăcate în verdeață de sus până jos.

c

Unii și-ar putea închipui că în aceste clădiri vor fi crescuți numai arbori de talie mică, spunându-și că într-o clădire care se extinde mai mult pe verticală spațiul este mai degrabă restrâns. Ei vor fi uimiți să afle că în ambele „păduri verticale” vor crește nu mai puțin de… 600 de arbori mari, înalți. Plus 500 de copaci din speciile de înălțime medie. Deci, când am spus „păduri” am folosit sensul propriu, nu cel figurat al cuvântului.

Mai sunt și alte orașe doritoare să dețină asemenea minuni, printre care Shanghai și Liuzhou. Dacă totul va merge conform planului, „pădurile verticale” din Nanjing vor fi gata anul viitor. Vor fi primele două păduri verticale din China. Și din Asia!

g

Când vom construi și noi „păduri verticale”, în orașele României? Greu de spus. Deocamdată, noi mai avem de lucru în ocrotirea și conservarea pădurilor obișnuite, orizontale!

d

b

f

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: inhabitat.com

Imagini: inhabitat.com, www.stefanoboeriarchitetti.net


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii