Noutăți

Anul Nou 2020, un an bisect. De ce e nevoie ca luna februarie să aibă 29 de zile o dată la 4 ani

În 2020 am intrat într-un An Nou special, un ciclu care va avea de această dată 366 de zile și nu 365 ca restul, deoarece luna februarie va număra 29 de zile. Acest lucru se întâmplă o dată la 4 ani.

De ce e nevoie ca luna februaie să aibă 29 de zile

Calendarul iulian a apărut în anul 46 î.Hr. și i se spune așa deoarece el a fost introdus de Caius Iulius (100 î.Hr. – 44 î.Hr.). Până atunci, se folosea calendarul roman, despre care nu s-au păstrat foarte multe date. Se pare că foloseau un ciclu de 10 luni și îl numeau ”annus”, denumirea pentru an din limba latină.

Se bazau mai mult pe fazele lunii, iar lunilor li s-a dat și un nume, prima lună a anului fiind Martius, după zeul Marte. Aprilie, a doua lună, venea din latinescul ”aperio” care înseamnă ”deschide”, deoarece atunci se deschideau mugurii plantelor. Ianuarie și februarie s-au adăugat în secolul VII î.Hr. Luna februarie era închinată zeului împărăţiei subpământene Februs.

Abia în anul 46 î.Hr., un grup de astronomi din Alexandria, sub Sosigene, a alcătuit un nou calendar care avea în centru mișcarea soarelui pe durata întregului an.

S-au păstrat denumirile deja existente pentru cele 12 luni. Anul normal avea 365 de zile, iar o dată la 4 ani, 366. Se adăuga o zi, dublându-se ziua de 24 februarie. La 1 ianuarie 45 î.Hr., a intrat în vigoare noul calendar iulian, căruia astăzi i se spune ”calendarul pe stil/rit vechi”.

Era un calendar simplu, însă ce i se putea reproșa era formula după care se adăuga anul bisect, acesta fiind tot mai des, iar la 128 de ani, rămânea în urmă cu o zi.

 

Citește mai mult: Playtech


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii