Noutăți

Anul 2016 va avea o secundă în plus. Aceasta este adăugată indiferent de fusul orar sau emisferă. Motivul?

  •  
  •  
  •  

Mai sunt doar câteva zile până la Revelion, momentul în care omenirea marchează trecerea într-un nou an calendaristic. Cu toții ne dorim ca anul viitor să fie unul mai bun, plin de realizări frumoase pe toate planurile. Însă pentru a ajunge în 2017 o să trebuiască să așteptăm mai mult cu o secundă decât eram obișnuiți, asta pentru că la fix 23:59:60 de secunde se va mai adăuga o secundă în plus. Secunda “extra” este adăugată în toată lumea indiferent de emisferă sau fus orar. Secunda are rolul de a corela măsurarea timpului cu viteza de rotație a planetei.

Pământul are nevoie de o secundă în plus față de anul 2008 pentru a efectua o rotație completă, secundă suplimentara care trebuie adăugată în dispozitivele de măsurare globale, notează cei de la sciencealert.com. Pe măsură ce planeta se rotește mai lent, timpul astronomic măsurat prin 400 de ceasuri atomice super-precise scade și acesta. Rotația Pământului reprezintă mișcarea de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Pământul se rotește spre est. Dacă este observat dinspre Steaua polară, Polaris, acesta se rotește în contrasens față de acele unui ceasornic.

“Acestă secundă în plus adăugată după cea din 30 iunie 2015, face posibilă alinierea timpului astronomic, care este neregulat și determinat de rotația Pământului. Ceasurile atomice care măsoară timpul au fost introduse în 1967 și pe Terra sunt aproximativ 400 de astfel de dispozitive”, se arată în comunicatul emis de Observatorul din Franța.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Anul 2016 va avea o secundă în plus. Aceasta este adăugată indiferent de fusul orar sau emisferă. Motivul?

  1. Peste cateva sute de mii de ani se va pierde cu totul notiunea timpului din cauza modificarilor in orbita Terrei! Concluzie: timpul e ceva relativ si cred ca omenirea o sa aiba nevoie de un reper mult mai mare si anume ceva cosmic ca soarele, galaxia sau chiar universul in sine!

  2. In urma observatiei personale, intinsa pe foarte multi ani si fara a avea pretentia unor masuratori cu precizie de ceas atomic, am constatat ca natura (in special succesiunea anotimpurilor si schimbarile fine dintre ele) tinde sa se plieze mai bine pe calendarul vechi. Cand s-au facut corectiile pe noul calendar (prin anii ’20, parca), oamenii de stiinta poate au uitat sa anunte mai sus, pe linie ierarhica, iar natura, batrana si traditionalista cum o stim, o tine in continuare tot pe linia ei, fara sa fi introdus date noi in ecuatie… Daca o modificare de aproximativ doua saptamani n-a speriat universul, o secunda nu va reusi nici atat…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii