Noutăți

Antrenamentele dure la care iau parte copiii chinezi pentru a deveni campioni la jocurile olimpice (galerie foto)

  •  
  •  
  •  

Antrenarea pentru sportul de înaltă performanță începe de la o vârstă fragedă în China. Cei mai mulți copii sunt trimiși la școlile cu program sportiv încă de la vârsta de șase ani. Majoritatea nu fac față și sunt trimiși înapoi la școlile cu program normal, însă cei mai buni dintre cei mici rămân în aceste unități de învățământ unde sunt învățați și disciplinați după un program extrem de riguros și strict.

Pentru mulți occidentali astfel de programe sunt considerate prea dure pentru cei mici, însă nu și în China. Aici generații întregi de tineri au fost antrenați în gimnastică, atletism sau alte sporturi olimpice în acest fel, iar rezultatele se pot vedea în competițiile unde statul asiatic se află mereu printre primele țări la numărul de medalii câștigate.

Cel mai important centru de antrenament pentru olimpici din China este Școala sportivă Shichahai. Aici, aproximativ 600 de copii cu vârste între 6 și 18 ani, din toată China, se antrenează șase zile pe săptămână. Părinții au voie să-și vadă copii numai la sfârșit de săptămână, dar majoritatea sunt dispuși ca separarea să se producă pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât cel mic să se poată concentra mai bine pe antrenamente, asta în speranța ca în viitor să câștige cât mai multe trofee. Părinții sportivilor cu potențial care sunt săraci primesc adesea o locuință în orașele lor natale din partea autorităților, lucru ce îi face să fie recunoscători statului.

Ce este trist este faptul că nu toți acești sportivi ajung campioni. Când copiii fără perspective olimpice sau mondiale părăsesc școlile de atletism, nu știu să facă ceva anume neavând vreo altă meserie. Cei mai mulți dintre aceștia devin simpli lucrători în fabrică. Potrivit celor de la Chinas Sports Daily, 80% dintre sportivii chinezi pensionați suferă de sărăcie sau de probleme cronice de sănătate rezultate din supra-efortul de la antrenamente.

china-sports-school20[1] china-sports-school19 china-sports-school18 china-sports-school14 china-sports-school11 china-sports-school9 china-sports-school8[1]

surse: Telegraph, Factsanddetails, Pictures: Getty Images prin Avaxnews

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Antrenamentele dure la care iau parte copiii chinezi pentru a deveni campioni la jocurile olimpice (galerie foto)

  1. Trist. Disperarea şi frica care se citesc pe chipurile micuţelor mi-au amintit de articolele despre gimnastele de la Izvorani, despre fricile care li se induceau şi interdicţia de a povesti familiilor. Ce sunt de fapt, competiţiile de gimnastică, decât o mare afacere legată de entertainment? Pentru distracţia noastră sunt chinuiţi aceşti copii.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii