Noutăți

Anthophora Pueblo, specia de albine care preferă să își construiască stupii săpând mici… orășele în gresie

Anthophora Pueblo este o specie de albine care trăiește în Utah, Colorado, și în regiunea Death Valley din California. Spre deosebire de rudele lor mai cunoscute, acestea preferă să își construiască stupii săpând în plină rocă, în special în zonele unde există gresie.

albina-2“Albina aceasta este foarte neobișnuită. Am revenit în zonă după mai mulți ani și le-am găsit în exact același stup. Credem că preferă gresia pentru a-și confecționa adăpostul, fiind o rocă dură, greu de penetrat de către prădători”, a declarat Michael Orr, doctorant în biologie la Universitatea de Stat din Utah.

Exista însă un preț pe care albine îl „plătesc” pentru un asemenea efort fizic, săpatul într-o asemenea rocă fiind extrem de greu. Potrivit cercetărilor, albinele de sex feminin în vârstă prezintă de obicei uzură pe mandibule, au nevoie de mai multă energie și timp pentru a săpa prin gresie decât cele tinere, iar o asemenea construcție poate dura și patru ani de zile. Însă odată terminat, adăpostul în gresie nu doar că este mai rezistent împotriva prădătorilor, dar le oferă albinelor și o protecție bună în fața fenomenelor naturale.

stanca-cu-gauri

Albina Anthophora pueblo are o lungime cuprinsă între 10 și 15 milimetri. Ea a fost descoperită pentru prima dată la începutul anilor 1980, când entomologul Frank Parker a descoperit un cuib ciudat săpat în gresie în deșertul din Utah. Gresia este o rocă sedimentară rezultată din granule de nisip cimentate. Ea poate fi friabilă sau bine consolidată.

sursa: livescience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii