Noutăți

Anomalie meteorologică în Deșertul Australian – ULURU, Muntele roșu a devenit o adevărată cascadă (video)

Uluru sau Muntele roșu este un masiv stâncos situat în deșertul din Australia centrală. Acesta are o vechime de 800 milioane de ani, este format din gresie și este considerat de aborigeni ca fiind un munte sfânt. Până în acest an nimeni nu și-a putut imagina că în această zonă extrem de uscată poate ploua atât de mult încât să transforme masivul Uluru într-o cascadă în adevăratul sens al cuvântului.

Ploaie torențială căzute în zilele de Crăciun, în Parcul Național Uluru-Kata au închis temporar zona pentru public și au transformat muntele într-o cascadă extrem de neobișnuită.

uluru2

Uluṟu are o lungime de 3 km, o lățime de alți 2 km și o înălțime de 350 m. Este înconjurat de dune imense de nisip, iar cea mai mare cantitate de precipitație căzută se înregistrase în luna decembrie a anului 2003, când căzuse 161 mm. Acum însă doar între 25-26 decembrie au căzut circa 398 mm de precipitație, cantitate de precipitație demnă de a intra în Cartea Recordurilor inclusiv în zone unde ploile abundente sunt un lucru mult mai frecvent.

“Peisajul deșertic este ca un burete, apa este absorbită destul de repede. Vom vedea în următoarele câteva săptămâni și luni o explozie a vegetației în zonă. Pur și simplu după o asemenea ploaie deșertul va înflori”, a declarat Mike Misso managerul parcului Uluru-Kata.

uluru3

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Anomalie meteorologică în Deșertul Australian – ULURU, Muntele roșu a devenit o adevărată cascadă (video)

  1. Voi face sa izvorasca rauri pe dealuri, si izvoare, in mijlocul vailor; voi preface pustiul in iaz, si pamantul uscat, in suvoaie de ape;
    Isaia 41:18
    Sa luam aminte cu totii fratilor.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii