Noutăți

Anomalia din „Centrul Universului”. Locul unde sunetul se amplifică și se distorsionează în mod inexplicabil (video)

În așa-numitul „Centru al Universului” din orașul Tulsa, SUA, are loc un fenomen acustic straniu. Dacă stați în mijlocul cercului și faceți un zgomot, sunetul este amplificat și distorsinat. Situat la  intersecția străzilor 20 Archer și Boston Avenue, “centrul universului” nu este un loc special; de fapt, este un cerc simplu de aproximativ 75 de centimetri în diametru, înconjurat de alte 13 rânduri de dale. A fost creat în anii 80, când zona a fost reconstruită după un incendiu.

Atunci când o persoană se află în centrul cercului, va auzi propriul ecou reprodus de câteva ori mai tare decât vorbea inițial, în timp ce cei din afara cercului vor auzi acea voce destul de distorsionat. Dacă cineva din afara centrului va vorbi, persoana aflată în centrul cercului ca auzi greu ce spune. Ce provoacă acest efect? Ei bine, există câteva teorii. Acest efect curios pare să fie produs de zidurile circulare care înconjoară “centrul universului”, deși nu a fost niciodată dovedită această influență. O altă teorie sugerează că fenomenul ciudat apare datorită unei îmbinări a metalului care traversează cercul, deoarece este situat pe un viaduct, ceea ce ar produce această anomalie acustică.

sursa: https://www.atlasobscura.com/places/the-center-of-the-universe

sursa: https://www.quora.com/What-is-the-mystery-behind-Tulsa-s-center-of-universe-circle

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Anomalia din „Centrul Universului”. Locul unde sunetul se amplifică și se distorsionează în mod inexplicabil (video)

  1. Locul perfect pt floraresele tiganci.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii