Noutăți

ANDROMEDA e cea mai apropiată galaxie spiralată de Calea Lactee și poate fi văzută cu ochiul liber. Ea are o întindere mai mare decât Galaxia noastră, însă… produce mai puține stele!

La 2,5 milioane de ani lumină de Terra se află fascinanta Andromeda, o galaxie spiralată numită de către astronomi Messier 31 (sau M31). Grupul Local este o parte din Universul nostru, fiind format din zeci de galaxii. Pe lângă Calea Lactee (galaxia noastră) și galaxia Andromeda, Grupul Local include alte 31 de galaxii, printre care și galaxia Triangulum. Dintre toate galaxiile din Grupul Local, Andromeda are întinderea cea mai mare. Calea Lactee (galaxia noastră) o întrece, totuși, în privința cantității de materie întunecată.

2

Deosebit de luminoasă, Andromeda este vizibilă, pe cerul înstelat, cu ochiul liber. Ca diametru unghiular, Andromeda ne apare, pe cer, de câteva ori mai mare decât Luna. Pentru buna sa observare e necesar să ne aflăm într-un loc lipsit de „poluare luminoasă”, deci nu într-un oraș. Despre Galaxia Andromeda se spune că este cel mai îndepărtat element al Universului pe care omul îl poate vedea cu ochiul liber.

6

Primele referiri scrise la Andromeda datează din decolul X și provin de la învățatul persan Al-Sufi (Azofi), ce a redactat „Cartea stelelor fixe”. Inițial, era numită „Marea Nebuloasă Andromeda”. Abia în anii ′20 astronomii au realizat că este, de fapt, o galaxie. Și încă una mai mare decât Calea Lactee! Prima examinare a Andromedei cu un telescop a avut loc în 1612 iar prima sa fotografie a fost obținută în 1887.

Andromeda - fotografie din 1899

Andromeda – fotografie din 1899

Dintre toate galaxiile spiralate, Andromeda se află cel mai aproape de Calea Lactee. Conține aproximativ 1000 de miliarde de stele iar diametrul său e de 140.000 de ani lumină. Calea Lactee și Andromeda se apropie, necontenit, una de alta. În fiecare secundă, ele parcurg între 100 și 140 de kilometri, din distanța care le separă.

4

Dacă Andromeda este de două ori mai mai luminoasă, Calea Lactee produce mai multe stele pe interval de timp (deceniu, secol etc.). Astfel, Calea Lactee „fabrică” anual până la cinci mase solare, în vreme ce Andromeda produce doar o singură masă solară în același interval. Adromeda are și… sateliți. Mai bine zis, galaxii satelite! Între micile galaxii – cam 20 la număr, ce gravitează în jurul Andromedei, cea mai voluminoasă este Galaxia Triunghiului, tot o galaxie în spirală.

Andromeda

3

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: space-facts.com, wikipedia.org, dailygalaxy.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on ANDROMEDA e cea mai apropiată galaxie spiralată de Calea Lactee și poate fi văzută cu ochiul liber. Ea are o întindere mai mare decât Galaxia noastră, însă… produce mai puține stele!

  1. Nu doar Andromeda e vizibila pe cer ci si Micul si Marele nor al lui Magellan ce sunt observabili doar in emisfera sudica si au un diametru mai mare decat Andromeda dpdv vizibil. In unele cazuri cum ar fi zonele cu poluare optica spre 0 este posibila observarea galaxiei Triangulum care nu este departe de Andromeda pe cer ci doar un pic mai jos, perpendicular pe planul Andromedei!

  2. Nu va speriati! Toate galaxiile sunt in continua miscaare relativa pentru a pastra echilibrul fizic, nicidecum nu au de gand sa se ciocneasca.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii