Noutăți

Analiza unei roci lunare “ruginite” sugerează că interiorul lunii este uscat

Luna este probabil foarte uscată în interior, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universități din San Diego, publicat în data de 21 august. Întrebările despre umezeala lunii contează, deoarece cantitatea de apă și alte elemente volatile (ușor evaporate) și compuși furnizează indicii despre istoria satelitului și modul în care acesta s-a format. „Rusty Rock”, cum este numită piatra lunară, a fost adusă pe Pământ în 1972 de către misiunea Apollo 16.

“Ne-am tot întrebat dacă Luna este umedă sau uscată. Ar putea părea un lucru banal, dar acest lucru este de fapt foarte important. Dacă Luna este uscată – așa cum am crezut în ultimii 45 de ani de la misiunile Apollo , asta înseamnă că aceasta a apărut în urma unui eveniment cataclismic, impactul cu un asteroid “, a declarat James Day, un geochimist la Institutul de Oceanografie Scripps și autorul principal al studiului finanțat de NASA Emerging Worlds.

Rezultatele noului studiu sugerează că Luna era în momentul formării „foarte caldă, în esenţă un ocean de magmă”, potrivit lui James Day. În aceste condiţii, atât apa cât şi alte substanţe volatile s-ar fi evaporat imediat. Potrivit celor de la Live Science, studiile lui Day au constatat că rugina de pe Rusty Rock este plină de izotopi de zinc, adică este probabil produsul condensului după evaporare apei în timpul perioadei de formare a lunii. Prezența ruginei de pe „Rusty Rock” ar fi indus în eroare experţii, din cauza aspectului său, rugina presupunând prezenţa apei şi, prin urmare, cercetătorii au speculat multă vreme că Luna este un loc umed în al cărui interior am putea descoperi apă.

170821151104_1_540x360

dwfwfw

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170821151104.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii