Noutăți

Analiză. De unde a pornit mişcarea „vestelor galbene” şi unde va ajunge. Riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa?

Mişcarea „vestelor galbene” din Franţa s-a născut pe Facebook şi este întreţinută tot acolo. BuzzFeedNews scrie că mişcarea a pornit încă din ianuarie de pe anumite forumuri de Facebook numite „Groupes Colère” (Grupuri de mânie), iar primul asemenea grup a fost iniţiat de un zidar portughez din regiunea Dordogne. Astăzi a ajuns la o asemenea amploare încât riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa, ne informează Adevărul.ro.

Franţa traversează, după toate aparenţele, un moment de criză profundă, poate cea mai gravă din 1968 încoace. Numeroşi editorialişti arată că de fapt a sosit un moment de scadenţă, când partidele tradiţionale şi-au pierdut credibilitatea iar lui Emmanuel Macron, ajuns la putere „prin miracol electoral”, i se contestă legitimitatea. Guvernul francez a capitulat în faţa valului de proteste, care durează de aproape trei săptămâni. Cu toate acestea, „vestele galbene”, aşa cum sunt denumiţi demonstranţii, se pregătesc pentru o nouă demonstraţie de anvergură care va avea loc sâmbătă.

Rebeliune radicală? În timp ce o parte dintre protestatari solicită demisia lui Macron, guvernul susţine că nu este vorba despre o mişcare politică a opoziţiei, ci de o rebeliune radicală prin care se urmăreşte răsturnarea sistemului republican al statului francez – scrie RTL Info. Unii analişti francezi susţin că protestele sunt îndreptate împotriva întregii clase politice, dar toţi sunt de acord că mişcarea „vestelor galbene” este o manifestaţie politică atipică. Demonstraţiile nu au un lider carismatic, nu sunt asumate de niciun partid politic, nu sunt parade în centrul oraşului, sau evenimente prin care să se promoveze acest curent protestatar. Pe fond mişcările stradale nu sunt susţinute de nimeni, şi totuşi au o forţă şi o amploare impresionantă.
Istoricul Michel Pastoureau, făcând referire la mişcarea „vestelor galbene”, a reamintit pentru Liberation că în evul mediu culoarea galbenă a fost simbolul falsităţii, a ipocriziei, a trădării şi a înşeleciunii. Acest galben care în urmă cu doi ani l-a ajutat pe Emmanuel Macron să câştige alegerile, acum s-a dovedit a fi un bumerang pentru preşedintele francez şi guvernul său. vestele galbene reprezintă un nou tip de provocare, este o forţă fără cap, un fel de emanaţie (dégagisme). Reprezintă un impact frontal între un executiv care astupă găurile Palatului Élysée, şi francezul de rând, care aşteaptă de la această mişcare satisfacerea tururor doleanţelor. (Citeste mai mult: adev.ro/pjd7z9)
Franța…Imagini cenzurate de media mainstream:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Analiză. De unde a pornit mişcarea „vestelor galbene” şi unde va ajunge. Riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa?

  1. Scriam intr-un comentariu, imediat dupa alegerea lui Macron, ca dupa aproximativ 6 luni-1an de aplicare a programului sau, “En Marche !”, prin care le va suprima mai toate libertatile francezilor, le va reduce aproape total suveranitatea in favoarea UE si le va mari birurile(ca deh, astea sunt dorintele Ocultei), acestia se vor revolta, iesind masiv in strada impotriva lui si spunandu-i “Mars de-aici”, iar Frontul Național al lui Marine Le Pen va ajunge in jur de 50%, devenind principalul partid, respectiv principalul candidat la viitoarea Presidentie a Frantei! Asta, daca mai apuca Pestele Macrou sa-si termine mandatul!
    Faptul ca sandramaua UE este pe cale sa se dezintegreze, se vede chiar din aceste zile, in care protestatarii din Paris si alte orase ale Frantei, bine sustinuti de serviciile americane(pe care Trump a inceput sa le controleze) vor sa-i dea lovitura de gratie acestui „peste” arogant al Ocultei financiare, Macrou. Daca mai punem la socoteala si atitudinea de fronda a Poloniei, Ungariei si Italiei, care sunt pe picior de plecare, e clar ca sandramaua nu mai poate rezista prea mult, pt ca din ce in ce mai multi cetateni europeni isi doresc revenirea la statele lor nationale, pe deplin suverane si independente.

  2. Evident o mişcare xenofobă, rasistă şi antidemocratică, care doreşte debarcarea bunului umanist metisator şef Macron …. pt. că între manifestanţii din imagini nu am văzut nici un african, niciun arab sau vreun măsliniu. Toţi sunt albi, prea albi pt. o ţară multiculturală, deci sigur e o mişcare rasială…. glumesc evident…
    Dacă această mişcare e autentică, poate fi reversul pozitiv al mişcărilor “revoluţionare”din 1968 când Rothschid-zii l-au debarcat prin aceleaşi metode pe ultimul lider francez autentic, gen. erou ajuns preşedinte al Franţei, Charles De Gaulle, după care, marxismul de catifea s-a instaurat pas cu pas…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii