Noutăți

Amoniacul a fost detectat în atmosfera inferioară a Pământului pentru prima dată în istorie. Cum influențează prezența acestuia clima terestră?

Pentru prima dată oamenii de știință au detectat urme de amoniac în troposfera superioară, cel mai jos strat atmosferic. Răspândit în atmosferă de animalele crescute în ferme sau în urma fertilizării terenurilor agricole, amoniacul a fost găsit în concentrații extrem de mari în India și China. Troposfera Pământului se extinde de la 7 la 20 km deasupra nivelului mării. Cei de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, au analizat datele prin satelit colectate din diversele părți din troposferă în perioada iunie 2002 – aprilie 2012.

“Noi am observat pentru prima dată faptul că există o prezență a amoniacului în troposfera superioară a Pământului în 2012. Însă regiunea și perioada de detecție este una limitată. Amoniacul se poate observa în concentrații demne de luat în calcul doar în timpul musonului de vară care lovește Asia. Sigur prezența acestuia este un tip de poluare, fie că vrem fie că nu”, se arată în raportul institutului.

amoniac1

Amoniacul este un compus chimic format dintr-un atom de azot și trei atomi de hidrogen. Denumirea provine de la clorura de amoniu care a fost pentru prima dată descoperită în „Oaza lui Ammon” azi „Oaza Siwa”, Egipt. Starea de agregare a amoniacului este gazoasă, având proprietățile chimice ale unei baze toxice cu miros înțepător, mai ușor ca aerul.

Cum influențează prezența acestuia clima de pe Pământ? Potrivit explicațiile celor de la NASA, amoniacul este un factor poluant dar, în același timp, duce la o modificare a modului în care se formează norii și ceața. Aerosolii se modifică, iar odată cu aceștia și modul în care norii reflectă lumina soarelui, fenomen ce face ca răsăritul și apusul să fie mult mai roșiatic decât în zonele unde nu există o prezență a amoniacului.

Surprinzător, se crede că acumularea amoniacului în troposferă ar putea avea un efect de răcire, compensând parțial efectul de seră cauzat de activitățile umane.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii