Noutăți

Americanii se pregătesc să elibereze primii țânțari modificați genetic, în statul Florida

 •  
 •  
 •  

Potrivit prestigiosului post de televiziune american CNN, Food and Drug Administration of America (FDA), a avizat începerea unui experiment de eliberare a țânțarilor modificați genetic în orașul Key West situat pe o insulă ce aparține de statul Florida, SUA. Scopul experimentului este acela de a lupta împotriva răspândirii virusului Zika prin diminuarea numărului de țânțari Aedes aegypti.

Utilizarea de țânțari modificați genetic împotriva răspândirii virusului Zika este încurajată de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acesteia, eliberarea de astfel de insecte poate fi un mijloc extrem de eficient în combaterea amenințării tot mai mare a virusului pentru care nu există vaccin. Ideea este destul de simplă, țânțarii modificați genetic au o genă care le scurtează viața,  atât lor cât și urmașilor rezultați prin încrucișarea cu țânțarii sălbatici.

Potrivit declarațiilor celor de la FDA, țânțari de sex masculin eliberați în Key West fac exact acest lucru și nici nu sunt dăunători pentru oameni sau mediul înconjurător.

zika22
Eliberarea țânțarilor nu este totuși privită cu ochi buni de localnici. Mila de Mier, reprezentantul unui ONG local susține că autoritățile americane nu aveau de ce să efectueze experimente în localitatea lor, pentru că aici nu au fost înregistrate niciodată cazuri de infecție cu Zika sau febra Dengue, viruși pe care îi pot transmite insectele:

“Această zonă nu a fost una care să fi fost afectată de febra Dengue.  Deci, de ce vrea FDA să facă un experiment aici unde nu pot demonstra nimic, când pot face acest lucru peste tot în lume? Oamenii nu doresc să fie cobai”, a declarat Mila.

“În niciun program de sănătate publică nu vom obține sprijin 100%. Sunt sigur că vor fi unii care nu sunt de acord. Dar avem o amenințare foarte importantă în fața noastră. Timpul nu este de partea noastră, dacă ne uităm la modul în care Zika se răspândește. Cu cât mai repede vom reacționa cu atât mai eficient vom lupta împotriva lui”, a declarat Haydn Parry, CEO la Oxitec, compania britanică care a dezvoltat țânțarul modificat genetic, OX513A.

Locuitorii din Key West au totuși la dispoziție 30 de zile pentru a depune contestații la decizia FDA. Urmând ca administația să emită o decizie finală după consultarea populației din zonă. În cazul în care decizia va fi favorabilă, primul OX513A ar putea fi eliberat în sălbăticie la scurt timp după.

sursa: edition.cnn.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on Americanii se pregătesc să elibereze primii țânțari modificați genetic, în statul Florida

 1. Cine știe ce complicații mai aduc și ăștia. Pățim ca australienii cu popularea unor specii cu scopul de a diminua alta răspândită necontrolat. Când omul devine un mic Dumnezeu, se duce de râpă echilibrul planetar.

 2. cetățeanul tulburat // 14 martie 2016 at 0:13 // Răspunde

  Eu mă gândesc de ce se leagă la cap, dacă încă nu îi doare?
  Dar dacă acei țânțari devin niște balauri cu 3 capete și răspândește o altfel de Zikă pentru care ei au deja un vaccin și-l țin în sertare, gata să se îmbogățească vreun șmecher căruia nu-i mai ajung banii?
  …viața pe planetă devine o mare păcăleală din ce în ce, nu contează pe care meridian te afli, jalea o să ajungă peste tot…

 3. Poate acei tantari sunt de fapt nanoroboti.

 4. Sau poate fac parte dintr-un experiment implicat in razboiul biologic, ca armă de distrugere în masă, fără posibilitatea descoperiri făptuitorilor?

 5. Asa i inceput si cu SIDA/AIDS! OPricat se neaga, virusul SIDA/AIDS a fost creat tot experimental…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii