Noutăți

Americanii intenționează să bombardeze cu plasmă atmosfera terestră. Motivul?

US Air Force intenționează să bombardeze cu plasmă atmosfera superioară terestră pentru a stimula o creștere a recepției undelor radio pe întreg Pământul. Sateliții de mici dimensiuni numiți CubeSats vor fi folosiți pentru a efectua această încărcare cu ioni din ionosferă, partea superioară a atmosferei, caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară.

Ionosfera influențează modul de propagare a undelor radio pe întreaga suprafață a Pământului. Prin adăugarea gazului ionizat, a plasmei, stratul ar trebui, teoretic, să devină un mai bun propagator de semnal, lucru ce ar duce la o îmbunătățire a comunicațiilor pe Terra. La baza teoriei stă și faptul că în prezent, pe timpul nopții, când există o densitate mai mare a ionosferei, există o recepție mult mai bună a semnalelor radio. Un avantaj secundar al proiectului ar fi o protecție mai bună în fața furtunilor solare.

În timp ce întreaga idee de a “bombarda cerul cu plasmă” ar putea părea desprinsă dintr-un film SF, nu este pentru prima dată când oamenii de știință încearcă să dezvolte un asemenea proiect. În anii 1990, în Alaska, americanii se foloseau de mai multe antene pentru a genera plasmă și consolida ionosferă terestră, însă acum, cei de la Air Force doresc o soluție mult mai modernă.

Totuși proiectul este de abia la început, este un drum lung de parcurs până la implementarea sa, însă cercetătorii ne asigură că acesta va fi în viitor pus la punct și gata de a ne îmbunătății semnalele radio captate de rețelele terestre de comunicații.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Americanii intenționează să bombardeze cu plasmă atmosfera terestră. Motivul?

  1. Oare asta sa fie motivul ???? Cred ca nici nu mai pot dormi noaptea americanii ca n-avem noi sau altii semnal la telefon sau orice altceva. Sa fim seriosi daca nu le iese nimic nu baga nimeni bani in asa ceva. Chestia e ca au ei ce au cu partea superioara a atmosferei noastre….M-a intrebat si pe mine(americani) daca sunt de acord sa se joace de-a Dumnezeu ? Cunosc ei consecintele actelor lor?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii