Noutăți

Americanii i-au făcut portretul robot lui Dumnezeu. Cum arată acesta în viziunea creștinilor de peste Ocean. Nu îți imaginezi…

O echipă de psihologi de la Universitatea Carolina de Nord a încercat să-i construiască portretul robot lui Dumnezeu, după suprapunerea a peste 500 de perechi de fețe desenate în urma unor sondaje realizate printre câteva sute de creștini. Participanților la studiu li s-a cerut să-și imagineze cum ar arăta fața lui Dumnezeu și să detalieze cât de mult pot din trăsăturile pe care le au în minte. Cercetătorii au îmbinat apoi aceste fețe pentru a crea fața finală, aceasta fiind o medie a modului în care americanii își imaginează că Dumnezeu arată.

Departe de imaginile obișnuite ale unui bătrân cu barba albă, studiul a arătat că mulți creștini americani l-au văzut pe Dumnezeu ca fiind mult mai tânăr decât a fost în mod tradițional descris. Surprinzător, oamenii de știință au descoperit de asemenea că modul în care oamenii îl privesc pe Dumnezeu este influențat de convingerile lor politice, conservatorii descriind-ul pe Dumnezeu cu niște trăsături faciale mult mai pronunțate și reci, care ar impune respect, în timp ce liberalii, l-au văzut pe Dumnezeu ca fiind mai iubitor și cu trăsături mai feminine.

În esență, studiul a constatat că atunci când îi întrebi pe oameni cum arată Dumnezeu, ei aleg niște trăsături fizice care arată destul de aproiate de ale lor. Așa cum se spune și în Biblie că Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa, așa și noi ni-l imaginăm pe Dumnezeu după chipul și asemănarea noastră. Cu toate acestea, percepțiile față de chipul lui Dumnezeu nu au variat de la un gen la altul, atât bărbații, cât și femeile văzându-l pe Dumnezeu ca fiind bărbat.

“Evaluările independente sugerează că, așa cum credeam și anterior, percepțiile față de chipul lui Dumnezeu sunt modelate de egocentrism. Participanții mai în vârstă l-au văzut pe Dumnezeu mai în vârstă, participanții mai tineri l-au văzut un Dumnezeu mai atrăgător, iar afroamericanii l-au văzut pe Dumnezeu afro-american. Tendința oamenilor de a crede într-un Dumnezeu care arată ca ei este în concordanță cu o prejudecată egocentrică. Oamenii deseori își proiectează credințele și trăsăturile asupra altora, iar studiul nostru arată că aparența lui Dumnezeu nu este diferită, oamenii cred într-un Dumnezeu care nu numai că gândește ca ei, ci și arată ca ei”, a declarat profesorul Kurt Gray, autorul principal al studiului publicat în PLOS One.

Acesta este profilul robot al lui Dumnezeu, în viziunea americanilor care au participat la studiu:

sursa: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/this-is-what-americans-think-god-looks-like-according-to-a-new-study/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Americanii i-au făcut portretul robot lui Dumnezeu. Cum arată acesta în viziunea creștinilor de peste Ocean. Nu îți imaginezi…

  1. Rica Venturianu // 16 iunie 2018 at 22:27 // Răspunde

    Destept Popor! 🙂

  2. Cetățeanul Fuzioniță // 18 iunie 2018 at 22:10 // Răspunde

    Zici că e Victor Ponta în tinerețe. Sfinții părinți au spus: cea mai oribilă și înfiorătoare imagine este aceea care o are omul despre Dumnezeu. Nimeni nu poate închipui cu adevărat.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii