AIM radionica curs online

Noutăți

Ambarcaţiunea miniaturală de lut, veche de 7000 de ani, descoperită la Tărtăria. De ce erau numite monoxile şi ce reprezentau acest tip de obiecte

Localitatea Tărtăria din judeţul Alba a devenit cunoscută prin prisma locului unde au fost descoperite în anul 1961 cele trei tăbliţe din lut, atât de disputate şi de controversate în lumea arheologilor şi nu numai. Unii specialişti consideră că ar fi vorba despre cel mai vechi scris din lume.

În decursul timpului, situl arheologic de la Tărtăria a mai furnizat şi alte artefacte interesante, unele dintre ele aflate în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Un astfel de exemplu este o ambarcaţiune miniaturală descoperită aici în anul 1989. Piesa aparţine unei categorii foarte rare de obiecte, respectiv reprezentărilor miniaturale de ambarcaţiuni preistorice.

Asemenea piese constituie mărturii indirecte privind practicarea navigaţiei în urmă cu mai multe milenii şi oferă totodată informaţii referitoare la tipurile de ambarcaţiuni care erau folosite.

În general, specialiştii consideră că primele ambarcaţiuni au fost simple trunchiuri de copac, pe care omul preistoric le-a pus să plutească pentru a traversa cursurile de apă, ulterior acestea fiind scobite cu ajutorul unor unelte din piatră şi apoi metal, fiind realizate astfel aşa-numitele monoxile.

Acestea ofereau posibilităţi sporite de transport şi puteau fi manevrate mai uşor cu ajutorul vâslelor…

Prin prisma cunoştinţelor actuale, se poate afirma că ambarcaţiunea miniaturală de la Tărtăria reprezintă cea mai veche descoperire de acest gen cunoscută până în prezent pe teritoriul ţării noastre, apartenenţa sa la cultura Turdaş asigurându-i datarea spre finalul mileniului VI î. Chr, respectiv circa 7000 de ani.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii