Noutăți

Alegerile parţiale din SUA au consolidat conceptul lui Donald Trump „America, great again“, după alegerile preliminare de marți

  •  
  •  
  •  

Romanialibera.ro: Republicanii şi-au asigurat majoritatea confortabilă în Senat, forul superior al parlamentului american, bazat pe principiul „advice and consent“ (consiliere şi consimţământ). Democraţii au majoritatea în Camera Reprezentanţilor, forul inferior.

Aşa sunt alegătorii din SUA pregătiţi. Ei nu dau întotdeauna întreaga putere unei singure forţe, chiar dacă republica e prezidenţială. Conceptul de checks and balances, atât de des folosit de către politologi, cât și de oficialii europeni, a fost deseori tradus incorect cu sintagma controlul dintre  puteri, dar în sinea lui – checks and balances – înseamnă în traducere liberă: frâne și echilibru. Pe scurt, se referă la faptul că într-un stat de drept fiecare putere, Președintele, Justiția și Parlamentul, trebuie să se țină reciproc în șah prin virtutea faptului că au agende diferite. Acest lucru se pare că nu reuşeşte în România, ţară neobişnuită cu coabitarea.

Camera Reprezentanţilor din SUA, un fel de Camera Deputaţilor, este în general considerată o cameră mai „partizană“ decât este considerat Senatul. Intenţia Părinţilor Fondatori era ca Senatul, care la începuturi a fost ales de ansamblurile legislative ale statelor membre ale Uniunii, să exercite un anumit control de echilibrare şi ponderare asupra Camerei Reprezentanţilor.

În traducere liberă, Camera Reprezentanţilor a fost mai mereu forul în care se oglindeau şi se simţeau mai bine reprezentate trăirile şi emoţiile de moment, iar Senatul, un fel de Camera Lorzilor, mult mai înţelept, cu rol de viziune şi de ponderare a exceselor de moment.

Astfel, fiecare din cele două entităţi are puteri aparte, comune doar acelei camere. Camera Reprezentanţilor are puteri moderate. Ea poate cere fel de fel de comisii de anchetă, dar politica externă rămâne apanajul Senatului. Şi acest lucru ne interesează pe noi.

Camera Reprezentanţilor este mai dinamică, rapid mişcătoare, mai fluctuantă şi mai atentă la spiritul naţiunii. Senatul are mai mult prestigiu, fiind mai conservator, mai deliberant. Senatorii reprezintă un număr mai mare de alegători şi au o mai mare stabilitate pe posturi, mandatele lor sunt mult mai lungi decât ale deputaţilor.

Măsurând imensa energie şi dispozitivul de forţă al progresiştilor, de cele mai multe ori ajutaţi de deep-state-ul, care vrea să controleze totul, prin ONG-uri şi politicieni, din acest punct de vedere putem spune că Donald Trump a câştigat. Democraţii se vor lăuda cu victoria în Camera inferioară, acolo unde se vor putea judeca posibilele cazuri de impeachment şi se vor face încercări de şicanare ale politicilor lui Trump. (Citeste continuarea aici: Romanialibera.ro)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Alegerile parţiale din SUA au consolidat conceptul lui Donald Trump „America, great again“, după alegerile preliminare de marți

  1. În România checks and balances are o semnificație extraordinar de profundă: buzunarele politicienilor care sunt defapt mai adânci decât găurile negre din univers.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii