AIM radionica curs online

Noutăți

Albert Einstein a lucrat 7 ani pentru a crea un frigider care funcționa… fără energie electrică! Ce s-a întâmplat mai departe, cu invenția?

Albert Einstein este, probabil, cel mai cunoscut dintre toți fizicienii care au trăit vreodată, fiind autor al teoriei relativității, precum și al cunoscutei formule E = mc2. Având în vedere percepția generală a publicului asupra lui Einstein, ca reputat teoretician al fizicii, poate fi mai greu de crezut că el s-a preocupat vreodată și de tehnologiile de refrigerare, urmărind să creeze un frigider superior celor existente.

Frigiderul Einstein-Szilard, cunoscut în lumea inventicii și sub numele de „frigiderul Einstein”, era un refrigerator cu absorbție, care nu era prevăzut cu absolut nicio piesă în mișcare. El funcționa la o presiune constantă și, pentru a se menține în funcțiune, nu necesita decât… o sursă de căldură.

e

La proiectul acestui frigider, Einstein a lucrat, alături de savantul Leo Szilard, din 1926 până în 1933. Ulterior, Szilard s-a dedicat altui domeniu, fizica atomică: a studiat reacțiile nucleare în lanț, un proces prin care poate fi eliberată, printr-o singură reacție chimică, de milioane de ori mai multă energie decât prin oricare altă reacție.

La propunerea lui Szilard, Einstein a semnat, mai târziu, un document destinat președintelui SUA, care a condus la demararea Proiectului Manhattan, concretizat prin construirea primei bombe atomice. Se pare că accelerarea procesului de producere a primelor bombe atomice americane a fost impulsionat de către informațiile din care reieșea că în Germania lui Hitler se lucra, asiduu, la un asemenea proiect.

b

Frigiderul creat de către Einstein și Szilard era mai prietenos față de mediul înconjurător, comparativ cu frigiderele clasice, în condițiile în care nu necesita energie electrică. S-ar putea ca, într-o zi, proiectul să fie îmbunătățit, prin folosirea altor gaze care să-i asigure funcționarea, iar frigiderul imaginat de cei doi savanți să devină o alternativă ecologică la aparatele clasice.

a

S-a afirmat că frigiderul Einstein nu ar fi fost prea eficient. Este un lucru care poate fi contrazis prin faptul că brevetul frigiderului Einstein – un refrigerator care funcționa fără energie electrică, la presiune constantă și nu era prevăzut cu piese în mișcare, a stârnit interesul unui producător suedez de aparatură electrocasnică. Dacă proiectul n-ar fi fost fezabil, exploatabil comercial, pur și simplu nu l-ar fi luat nimeni în seamă! Însă, compania suedeză a achiziționat brevetul originalului frigider Einstein-Szilard și, spre surprinderea inventatorilor, care și-au încasat banii, dispozitivul de răcire n-a mai fost niciodată pus în producție.

Oare s-a procedat astfel doar pentru ca, în urma unei îmbunătățiri a proiectului inițial, „frigiderul Einstein” să nu ajungă, cumva, un eventual produs de succes al firmelor concurente? Sau au existat, la vremea respectivă, și alte motive, cum ar fi dorința ca frigiderele obișnuite, bazate pe consumul masiv de energie electrică, să nu aibă o „concurență” demnă de luat în seamă?

e

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.thevintagenews.com, www.greenoptimistic.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii