Noutăți

Al treilea război împotriva urzicii în Franța! Industria fitofarmaceutică împotriva țăranilor și orășenilor

Al treilea război juridic împotriva urzicii este în plină derulare în Franța și în alte țări europene. Astăzi ne vom referi la aceste ostilități juridice din Franța. O banala plantă, pe numele ei de botez în limba latină Urtica dioica a devenit dușman de moarte al multinaționalelor producătoare de pesticide din întreaga lume. Mii de procese între multinaționale și țărani sunt în derulare peste tot și sunt intentate de către acestea cu scopul de speria țăranii sau orășenii să mai utilizeze urzica sub formă de macerat pentru fertilizare cu azot, fungicid împotriva bolilor, ca repulsiv împotriva insectelor, regenerant, stimulant etc…

Simplitatea realizării purinului (20 kg de urzică lăsată la fermentare o săptămână într-un un butoi de 200 l apă) și multitudinea aplicațiilor posibile deranjează la culme industria chimică mondială care a creat presiuni enorme asupra guvernelor în sensul adoptării unei legislații extrem de restrictive pentru utilizarea preparatelor din plante. Ca exemplu, procedura de omologare a acestui preparat din punct de vedere legal este cuprinsă între 10 000 și 300 000 de euro și durează 2-3 ani de frecuș administrativ care descurajează orice țăran francez,  evident.

Primul război a început în Franța în momentul apariție cărții „Purin d’ortie et Cie ” (Purinul de urzică și compania) a lui Eric Petiot în care acesta explică multe aplicații posibile ale urzicii în viața omului. Eric Petiot, profesor de agronomie s-a trezit cu un control al DGCCRF (Directia Generală de Concurență, Consum și Represiune a Fraudelor) care i-a confiscat cursul de la facultate și documentația aferentă brevetării unui preparat fitosanitar pe bază de urzică.

Controlul avea la bază legea de orientare agricolă din 2006 ce interzice orice recomandare pentru produse fitofarmaceutice din plante care nu sunt omologate sau pentru metode agro culturale ecologice. Astfel începe în Franța un război asimetric între multinaționale, țărani, profesori, orășeni ce promovează preparate din plante precum urzica, coada calului, usturoi etc… Amenda pentru utilizarea usau deținerea sau recomandarea unui preparat din plante (preparate naturale puțin preocupante) este de 75 000 euro.

A doua fază a războiului contra urzicii  are loc în decembrie 2006 când deputații francezi speriați de opinia nervoasă a francezilor revoltați de așa minune, votează un amendament la legea apei care exceptează purinul de urzică de la prevederile legii de orientare agricolă.

Al treilea război se joaca la ora actuală între anexa I a directivei europene 91/414 și legea Grenelle II, care cere înscrierea materilor active utilizate în purinul din plante într-o listă europeană printr-o procedură lungă și costisitoare de către producătorii de purin.

Aceste 3 războaie ale urzicii au generat în Franța o mișcare națională de protestatari formată din zeci de mii de militanți diverși (țărani și orășeni) care luptă pentru conservarea dreptului istoric de utilizare a plantelor din propria fermă sau grădină în scopuri agricole.

Ce deranjează așa de mult industria mondială fitofarmaceutică oare? Evident faptul că miliarde de țărani și orășeni în loc să cumpere pesticide chimice folosesc preparate din plante.

Ce spuneți dragi români, oare ce urmează ca atac din partea industriei chimice în legislația europeană?

Cumva utilizarea plantelor din grădină pentru ceaiuri ca să nu vă îmbolnăviți cumva?

Cumva mâncatul zemei de urzică?

Cumva o amendă adevărată pentru utilizarea usturoiului ca antibiotic împotriva răcelii dacă nu aveți dreptul legal?

Dacă pe francezi îi poate mobiliza o astfel de chestiune banală, voi v-ați putea mobiliza să vă apărați drepturi istorice asupra unor resurse precum pământul, apa, pădurea, resursele subsolului?

Conf. univ. dr. Avram Fițiu

Sursa: Romania Noastra.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

8 Comments on Al treilea război împotriva urzicii în Franța! Industria fitofarmaceutică împotriva țăranilor și orășenilor

 1. – Cine nu intelege ca ”guvernul din umbra” care controleaza toate marile corporatii, guverne, Banca Mondiala, FMI, lucreaza doar pentru propriul interes, va continua sa fie captiv in plasa tesuta de catre acesti indivizi diabolici. Romania rurala reprezinta ultima reduta pentru corporatistii straini; localnicii isi duc traiul molcom dupa obiceiuri si traditii arhaice nemaiintalnite, fiind intradevar LIBERI. Tocmai aceasta libertate ii calca pe nervi pe cei care au stabilit ”o noua ordine mondiala”. O sa va intrebati ce are acest guvern din umbra cu taranii romani? Pai are; taranul roman se hraneste cu ceea ce creste(sanatos) in ograda: Pasari, un purcel, un tauras, are lapte proaspat, painea o face pe plita , mamaliga la discretie, branza, legume proaspete, toate acestea fara pesticide, e-uri, conservanti, samd. Cand iti duci acest trai in armonie cu natura, devii cel mai mare dusman al corporatiilor… Gripa porcina, aviara, etc sunt boli artificiale create in laborator si imprastiatein mediu tocmai pentru a elimina aceasta concurenta. Prin agroturism cetatianul occidental a descoperit in Romania rurala un colt de rai, iar acest exemplu dauneaza intereselor meschine ale corporatiilor occidentale.

 2. Dumnezeule mare,in ce lume traim si ce ne asteapta! E ca un scenariu SF delirant.Greu tare sa ne salvam din asa ceva,daca intr-o tara ca Franta e posibila o asemenea aberatie fara margini.Unde dracu a fost omenirea pana acum, de ce nu a reactionat la timp,de ce au stat agricultorii francezi sa fie incalecati in asa hal? Spalarea sistematica pe creier, asta e raspunsul.

 3. Am mai auzit ca intr-un viitor se va incerca interzicerea cultivarii usturoiului ,mentei ,etc.Canepa de pe langa gardurile copilariei noastre este interzisa.
  ?!?!?!
  E posibil ca viitorul sa arate altfel.
  ‘Om mai vedea ce-o mai fi…”bucurosi le-om duce toate”.

 4. eu unul am ajuns sa cred ca … va fi si mai rau .

 5. Ceea ce se intampla in Franta nu este nici SF, nici ceva neasteptat, iar intrebarile din finalul articolului reprezinta realitatea. Cititi Codex Alimentarius, pe care si tara noastra l-a semnat (cautati sa vedeti si cand) si care se aplica de ceva timp. Nu am vazut pe nimeni sa iasa in strada sa ceara renuntarea la el. Doar pe masura ce se aplica, oamenii se mai revolta, dar este cam tarziu.

 6. Pai, unde-i atunci democratia, libertatea si dreptul la proprietate, garantate de Constitutie? Au ramas doar pe hartie! Practic, francezii s-au intors cu peste 200 de ani in urma. Le mai trebuie doar GHILOTINA!!

 7. Apropo, francezilor, daca vreti sa scapati de multe dintre deciziile astea demonice, aveti la indemana o solutie: Marie Le Pen la Conducerea Frantei! Va scapa aia si de UE si de dracii de la Bruxelles !!

 8. Aceeași Uniune Europeană pe care o aclamă (mai nou ăsta este sloganul) cei din Piața Victoriei(să fie foarte clar sunt împotriva corupției, furăciunii de orice fel, a tăierii pădurilor). Aceeași UE, care prin vocea lui Junckers a declarat că va fi o Uniune cu două viteze, una pt. „ei” avansații, și alta pentru „plebe”. Aceeași UE care ne-a băgat pe gât toate produsele lor de „calitate” (cu o grămadă de otrăvuri), care ne-a distrus economia, ne-a furat resursele naturale, și ne-a făcut dependenți de ei. Bineînțeles toate astea cu complicitatea trădătorilor de țară, care conduc țara de 26 de ani.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii