Noutăți

Al șaselea simț: Oamenii au capacitatea de a detecta câmpul magnetic al Pământului…

 •  
 •  
 •  

Cunoaștem deja faptul că păsările, dar și alte animale, folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Însă avem și noi această abilitate? Unii oameni de știință sunt de părere că această capacitate de a detecta magnetismul planetei poate fi prezentă și la om, fără ca noi să ne dăm seama.

Printre cei mai mari susținători ai acestei idei este geofizicianul Joe Kirschvink, de la Institutul de Tehnologie din California. Potrivit studiului efectuat de acesta, magnetismul este cel de-al șaselea simț cu care oamenii au fost înzestrați, însă din diferite motive, nu îl activăm și folosim. Magnetorecepția a fost observată la o gamă foarte largă de viețuitoare, inclusiv la unele bacterii, lucru ce îl determină pe Kirschvink să afirme că această abilitate este imposibil să ne fi ocolit.

camp

Totuși, cea mai mare problemă cu care se confruntă Kirschvink și alte persoane care lucrează în acest domeniu, este că nimeni nu știe cum funcționează acești magnetoreceptori și unde sunt ei localizați. Pentru a încerca să elucideze misterul, cei de la Institutul de Tehnologie din California au supus 24 de voluntari la un experiment inedit. Participanții s-au aflat în apropierea unui dispozitiv care simula câmpul magnetic al Terrei, în timp ce activitățile lor cerebrale erau monitorizate prin electroencefalograme. Astfel, oamenii de știință au descoperit faptul că, în momentul în care câmpul magnetic a fost rotit în sensul acelor de ceasornic, anumiți neuroni au răspuns la această schimbare, generând o creștere a activității electrice.

O echipă din Japonia reface astăzi experimentul, iar o echipă similară din Noua Zeelandă susține că este și ea interesată de a investiga această capacitate a creierului nostru. Dacă rezultatele vor fi similare, aceasta este cea mai mare dovadă de până acum a prezenței acestei capacități uimitoare și în cazul nostru.

sursa: iflscience.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Al șaselea simț: Oamenii au capacitatea de a detecta câmpul magnetic al Pământului…

 1. cetățeanul tulburat // 28 iunie 2016 at 23:45 // Răspunde

  Umanoizii ăștia de știință sunt de râsu-plânsu…păi nu s-au întrebat de ce ni se tot inventează încălțăminte de toate tipurile, cât mai trendy, cât mai cool?! Și bineînțeles să ținem pasul cu moda…că dacă vezi vreun umanoid desculț pe stradă, zici că-i țăran… însă țăranul trebuie să pășească pe pământ, nu merge dacă pășește pe beton, asfalt sau altceva…
  În talpă… acolo e recepția.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii