Noutăți

Al Max sau “Veneţia Egiptului”. Canalul săpat în 1820 pentru a transporta apa din Nil

Al Max (numit și El Max) este unul dintre cartierele orașului Alexandria, Egipt. Deși este extrem de rar vizitat de către turiști, Al Max este unul dintre cele mai frumoase locuri din Egipt. Aici există o comunitate de pescari, una dintre cele mai mari din Egipt, asta datorită canalului de apă dulce Mahmoudiyah care trece prin zonă. Canalul a fost săpat în anul 1820, sub comanda viceregelui Mohamed Ali și a avut ca scop aducerea apei din Nil în Alexandria. Canalul a primit numele de la sultanul Mahmud al II-lea, sultan atât al Istanbulului, cât şi al Egiptului.

Canalul Mahmudiya se îndreaptă spre sudul orașului și merge până în portul Alexandria, principal port al Egiptului. Canalul a fost o rută extrem de navigată în timpul secolului al XIX-lea, permițând transportul de mărfuri, mai ales pentru navele comerciale din Alexandria care transportau mărfuri perisabile către Cairo.

al-max-Alexandria-2[2] al-max-Alexandria-3[2] al-max-Alexandria-5[2]

Astăzi, Canalul Mahmoudiyah este utilizat în principal pentru irigaţii şi pentru a furniza apă potabilă orașului Alexandria. Nu mai este navigabil decât de ambarcațiuni mici, ideale pentru pescari. Casele localnicilor au fost construite în jurul canalului, de o parte și de alta a acestuia. Viaţa localnicilor gravitează în jurul pescuitului și a vânzării peştelui. 

În ultimii ani, poluarea produsă de industria chimică şi petrolieră din zona, precum şi neglijenţa guvernului au afectat tragic comunitatea de pescari. Al Max este unul dintre cele câteva locuri afectate de poluarea mediului care a lovit Egiptul în ultimele decenii.

al-max-Alexandria-1[6] al-max-Alexandria-4[2]

sursa: NASA / Al-Ahram Weekly Amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii