AIM radionica curs online

Noutăți

Akademgorodok, un adevărat Silicon Valley amplasat în inima Siberiei, la 3.000 de km de Moscova

În inima Siberiei, la 3000 de kilometri de Moscova, într-un loc unde iernile țin jumătate de an iar temperaturile scad des până la minus 40 de grade Celsius, se află un adevărat Silicon Valley, în varianta rusească.

Akademgorodok este situat în mijlocul unei păduri, la 30 km sud de orașul Novosibirsk. Este unul dintre „orașele academii” construite între sfârșitul anilor 1950 și mijlocul anilor 1970 în Siberia, însă este printre singurele care au rezistat trecerii timpului. În Akademgorodok regăsim Universitatea de Stat din Novosibirsk, 35 de institute de cercetare, o academie medicală, clădiri de apartamente și case și o varietate de facilități comunitare, inclusiv magazine, hoteluri, spitale, restaurante, cafenele, cinematografe, cluburi și biblioteci.

maxresdefault silicon.98 silicon5

În trecut, Akademgorodok găzduia 65 000 de oameni de știință și familiile acestora. Locuitorii se bucurau de nivele mari de libertate în perioada comunistă și se răsfățau cu activități nemaiauzite în alte locuri din Uniunea Sovietică. Aveau acces la cărți care nu erau aprobate de regimul de la Moscova sau puteau asculta posturi de radio străine fără a fi persecutați. În magazine erau depozitate produse alimentare subvenționate care nu erau ușor de obținut în altă parte, iar apartamentele erau bine mobilate. Totuși, când Uniunea Sovietică a căzut în anii ’90, multe dintre cele mai bune minți ale fostei URSS au migrat spre vest din acest loc.

Astăzi, există circa 300 de companii private sau de stat care activează în Akademgorodok. Acestea se ocupă de cercetarea și proiectarea de noi tehnologii și dispozitive în domeniul IT, medical sau de apărare.

silicon silicon2 silicon4

sursa : https://www.rbth.com/science_and_tech/2016/03/28/akademgorodok-the-last-soviet-utopia-or-a-new-silicon-valley_579767

sursa: https://www.britannica.com/place/Akademgorodok

sursa: https://gelio.livejournal.com/150377.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii