Noutăți

Aisberguri multicolore. Galerie foto

Aisbergurile se formează atunci când blocuri mari gheață se desprind din ghețari și plutesc în apă. Pentru că ghețarii sunt făcuți din zăpada care cade pe continentul Antarcticii de mii de ani, aceștia conțin apă proaspătă pură. Această bucată plutitoare de gheață din apă dulce interacționează cu apa de mare sub ea.

Apa de mare este trasă adânc sub bucățile de gheață de către curenții oceanici și îngheață la bază. Pentru că gheața este formată din apă de mare, care conține materii organice și minerale, acest lucru provoacă varietate de culoare și textură iceberg-ului. Pe măsură ce bucățile de gheață devin fragmentate și sculptate de vânt și valuri, se pot dezvolta diferitele straturi colorate cu modele surprinzătoare.

Iceberguri cu dungi într-o varietate de culori, inclusiv maro, negru, galben și albastru au fost văzute în apele din jurul Antarcticii. Aceste imagini au fost fotografiate de navigatorul norvegian Oyvind Tangen, aflat la bordul unei nave în 2008.

striped-iceberg-2[2]
În mod normal, aisbergurile sunt albe ca urmare a unor bule mici prinse în interior, care împrăștie lumina în toate direcțiile. Dungile albastre sunt create atunci când o crăpătură în gheață se umple cu apă topită și îngheață atât de repede încât nu se mai formează bule. Gheața fără bule are o tentă de albastru, ceea ce se datorează aceluiași fenomen de lumină. Atunci când un aisberg cade în mare, un strat de apă de mare sărat poate îngheța în partea de dedesubt. În cazul în care acesta este bogat în alge, se poate forma o dungă verde. Alte nuanțe, cum ar fi maro, negru și galben sunt cauzate de sedimente.

striped-iceberg-5[2]striped-iceberg-4[3]

Jade-and-striped-icebergs

Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu

Sursa:http://www.amusingplanet.com/

Sursa foto:http://www.amusingplanet.com/, www.lovethesepics.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii