AIM radionica curs online

Noutăți

Aici este unicul deşert din România

Chiar dacă acesta a fost la început un deşert apărut din cauze naturale, defrişările abuzive şi iraţionale care au avut loc în zonă după 1989, au dus la extinderea acestei zone deşertice unice în peisajul ecosistemelor din ţara noastră.

România este una dintre puţinele ţări europene care deţin aproape toate tipurile de ecosistem de pe Bătrânul Continent. Şi oricât de greu ar fi de crezut, ţara noastra are şi un deşert. De mici dimensiuni, dar totuşi un deşert.

Este vorba de dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din sudul judeţului Dolj, dune care alcătuiesc o suprafaţă compactă totală de circa 80.000 de hectare, care-i conferă astfel aparenţa unui adevărat deşert. Practic, aici se poate vorbi despre unicul deşert din Romania, în localitatea Dăbuleni găsinddu-se, de altfel, singurul Muzeu al Deşertului din ţara noastră.

dabuleni 2
La ora actuală, în România există aproximativ 220.000 de hectare acoperite cu dune de nisip, însă doar 80.000 de hectare sunt situate compact în jurul localităţii Dăbuleni, sub forma unei întinderi continue de teren acoperite de nisip. Astfel, sudul Judeţului Dolj este şi cea mai aridă zonă din ţară. „Deşertul oltenesc” este unul foarte nou între peisajele ţării. În trecutul apropiat, zona era plină de dune peste care creşteau însă diverse specii ierboase, care apoi se uscau pe timpul verii. Dunele erau înconjurate de păduri de salcâmi şi vii, acestea din urmă fiind plantate după o metodă unicat pe plan mondial.

La începutul anilor 1970, autorităţile de atunci au defrişat pădurile şi au irigat zona cu apă din Dunăre pentru a alimenta un institut local de cercetări agricole experimentale.

Însă după anul 1990, oamenii au realizat că tăierea completă a pădurilor a dus la aridizarea accelerată a climei, fapt care face ca singurele culturi agricole care să dea randament la Dăbuleni, sunt cele de pepeni. Autorităţile locale au demarat recent un program de reîmpădurire pentru a permite din nou cultivarea de piersici, viţă de vie, lucernă şi cartofi.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


2 Comments on Aici este unicul deşert din România

  1. Pana in “89 se faceau eforturi de a tine sub control desertificarea zonei dupa aceea si-au luat oameni pamantul si ce au avut iata padure si au vandut-o acum noi trebuie sa-i ajutam sa isi planteze oameni padurea la loc sa aiba ce sa vanda si nepotii.

  2. Cică un om prost // 1 septembrie 2015 at 19:23 // Răspunde

    Cel ce a scris acest articol este PROST (informat), în perioada la care face referinţă s-au făcut eforturi de de şertificare a zonei, cu rezultate foarte bune. După anii 90, capetele luminate au distrus tot ceia ce s-a creat. Urmarea, “mândria naţională”, dacă alţii au deşert de ce să nu avem şi noi! Dacă alţii au faliţi…, dacă alţi fură …., dacă alţii sun proşti …, dar dacă alţii au irigaţii, noi, de ce să le avem, la ce să risipim conductele, să scurmăm pământul, să consumăm curent. Noi suntem un popor profund creştin (nu furăm, nu blestemăm, nu violăm, etc.) şi CEL de sus o să ne “ude florile” când este de trebuinţă.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii