Noutăți

Ai încercat vreodată să-ți închipui cum arată grădinile Raiului? Indiferent de răspuns, trebuie să vezi asta… Raiul pământesc din Canada!

  •  
  •  
  •  

Grădinile Butchart constituie un paradis al culorilor, se află în apropierea orașului Victoria (insula Vancouver, Canada) și sunt vizitate în fiecare an de peste un milion de persoane. Povestea începe simplu, cu un moment oarecare din viața unui afacerist și a soției sale…

x

A fost odată un om întreprinzător și iubitor de frumos care, întâmplător sau nu, avea o afacere în domeniul industriei cimentului. Îl chema Robert Pim Butchart. Pe la 1888, omul a întemeiat o fabrică ce producea ciment Portland iar în acea perioadă a ajuns pe coasta de apus a Canadei, unde a întemeiat o carieră de calcar, pentru aprovizionarea cu materie primă a fabricii sale.

1

Pe cât sunt de minunate Grădinile Butchart, pe atât este de impresionantă povestea lor. Uluitoare sunt căile Domnului! Până la urmă, câte dintre grădinile minunate ale acestei lumi au răsărit pe locul ocupat odinioară de către o urâtă și zgomotoasă carieră de piatră?! Dar hai să nu anticipăm…

w

Butchart, prosperul afacerist, împreună cu soția sa, Jennie, s-a stabilit în preajma carierei de calcar, pe insula Vancouver. Câțiva ani mai târziu, în zonă a poposit un maestru grădinar venit taman din Țara Soarelui Răsare, spre a construi o grădină tradițională. Văzând minunile ce ieșeau din mâinile de aur ale maestrului Isaburo Kishida, mai multe familii de vază și-au comandat propriile grădini. Cinci ani a zăbovit niponul în zonă, spre a onora toate comenzile. Una dintre grădini a fost construită pentru Jennie și Robert Butchart. Acesta avea să fie Începutul. Inspirația. Impulsul Inițial. Continuarea? Avea să fie o minunată operă peisagistică!

2

La 1909 cariera de calcar și-a epuizat resursele. Și, încet-încet, prin grija familiei Butchart, uriașa rană a pământului a început să se cicatrizeze, fiind umplută cu țărână fertilă, iar locul a început să înflorească, să fie îmbrăcat în vegetație, cu grijă, dragoste, măiestrie. Au fost aduse plante rare din toată lumea. Așa se face că la 1921 pe locul fostei cariere se găsea o minunată grădină, nu foarte mare.

q

Ulterior, au fost desființate un teren de tenis și o grădină de zarzavaturi, al căror loc a fost luat de către un parc în stil italian și o grădină de trandafiri, la care se adăuga grădina japoneză de pe țărm. În 1939, când soții Butchart erau deja apăsați de bătrânețe, grija grădinii a fost preluată de către Ian Ross, nepotul acestora, ce tocmai împlinea frumoasa vârstă de 21 de ani. El a dezvoltat prețioasa moștenire și a promovat-o vreme de 58 de ani.

3

Atunci când de la înființarea grădinii s-a împlinit o jumătate de veac, au fost montați kilometri de cabluri subterane, pentru ca paradisiacele grădini să poată fi iluminate și admirate după lăsarea serii. În ziua de azi, proprietatea minunatelor grădini este deținută tot de către familia Butchart. Grădinile sunt străbătute de elegante alei, nelipsind punțile și heleșteiele. Vara și primăvara se organizează concerte simfonice. Iarna și toamna peisajul este feeric.

d

Se spune că sunt „cele mai frumoase grădini ale lumii”. E greu de spus dacă-i așa sau ba, deoarece pentru a te pronunța ar trebui să vizitezi toate parcurile și grădinile publice importante ale mapamondului. Sigur este un lucru: Grădinile Butchart sunt locul perfect pentru a te îndrăgosti… la prima vedere.

4

Și nu-i deloc imposibil ca printre cele un milion de persoane care trec an de an pe acolo să-ți găsești sufletul pereche. Este și locul perfect pentru îndrăgostiți. Inclusiv pentru îndrăgostiții de natură, de peisaje decupate, parcă, din Paradis!

6

8

9

7

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.butchartgardens.com, wikipedia.org, carrieintoronto.blogspot.ro

Imagini: www.butchartgardens.com, carrieintoronto.blogspot.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii