Noutăți

Ai ajuns în țara Hațegului? Fă-le o vizită și zimbrilor din rezervația Hațeg-Slivuț. Va fi interesant!

  •  
  •  
  •  

În spațiul carpato-danubian zimbrii au dispărut demult. Vinovații? Vânătorii veacurilor trecute! Acum avem iarăși zimbri, ce trăiesc în vreo cinci rezervații, dintre care una este cea de la Hațeg. Aici au fost readuși zimbrii în țara noastră, după ce anterior au lipsit din peisaj cam două veacuri. Zimbrul european a ajuns din nou pe pământ românesc acum 58 de ani, fiindu-i stabilit sălașul chiar aici, pe frumoasele meleaguri ale Hațegului.

z3

Foto: drumliber.ro/

Perechii inițale de zimbri i s-au mai adăugat și alte exemplare, nu după multă vreme. Și din aceste prime exemplare poloneze, naturalizate în Hațeg, descinde o bună parte dintre zimbrii pe care îi are astăzi țara noastră. Maiestuoasele erbivore, a căror greutate corporală poate trece de nouă chintale, pot avea o durată de viață de peste un sfert de veac. Zimbrii europeni sunt rude apropiate ale bizonilor americani. Un zimbru european este ceva mai înalt decât bizonul, vărul său american. Însă acesta din urmă e mai corpolent.

z2

Foto: drumliber.ro/

Oricum, dintre animalele terestre din Europa, zimbrul este cel mai mare. Ne putem imagina ce lupte înverșunate se dădeau, odinioară, între zimbri și urșii care atacau puii acestora, în codrii semeți din Carpați. De altminteri, în afară de urși ori de haitele înfometate de lupi, zimbrul nu mai are potrivnici redutabili în fauna Europei. Omul, însă, în lăcomia și mândria sa cinegetică, le-a fost zimbrilor autohtoni cel mai aprig dușman. Ultimul zimbru a fost vânat în Ardeal, la finele secolului XVIII. Mai înainte pierise și ultimul zimbru din Moldova. În Europa occidentală, zimbrii au dispărut de peste șase secole. Vânătorii vestici au fost mai „harnici”.

z5

Foto: drumliber.ro/

Din fericire, polonezii au fost mai grijulii cu zimbrii lor și, la jumătatea secolului trecut, ne-au putut oferi și nouă câțiva, de prăsilă. Cum de a rezistat populația de zimbri în Polonia? Leșii au avut un rege sever (nu era Sobieski!) care, în urmă cu o jumătate de mileniu, a stabilit că oricine va vâna un zimbru în mod neîngăduit își va pierde capul. Frica păzește pepenăria… Sau zimbrăria!

z4

Foto:  drumliber.ro/

Nici măcar astăzi nu se poate spune că zimbrul este o specie aflată în afara oricărui pericol de dispariție, de vreme ce numărul exemplarelor se numără cu miile și specia prezintă o mică diversitate genetică. Odinioară, prin Eurasia hălăduiau sute de mii de zimbri, grupați în cirezi uriașe.

Dacă ajungi la Mănăstirea Prislop, în pelerinaj, poți da o raită și pe la rezervația de zimbri aflată nu departe. Rezervația Slivuț-Hațeg se află în apropierea orașului Hațeg, la câțiva kilometri de acesta, într-o minunată zonă împădurită. Că într-un astfel de loc îi stă bine acestei creaturi de legendă!

z1

 Foto: drumliber.ro/

z


Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații: www.imperialtransilvania.com, wikipedia.org, drumliber.ro

Surse imagini 1-7: drumliber.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii