Cunoaste lumea

Noutăți

Agentul 007, între realitate și ficțiune. Povestea creării personajului…

  •  
  •  
  •  

Personajul James Bond, un personaj fictiv (sau nu) creat în 1953 de către autorul britanic, jurnalistul și ofițerul din serviciul de inteligență al Forțelor Navale Britanice, Ian Fleming, este inspirat de  mai multe modele din viața reală…

Ian_Fleming,_headshotfoto: Ian Fleming, creatorul personajului James Bond

În dimineața zilei de 17 februarie 1952, Ian Fleming a început să scrie, la moșia sa Goldeneye în Jamaica, ceea ce avea să devină prima sa carte, „Casino Royale”. El a scris peste 2000 de cuvinte în prima dimineața, direct, din propriile sale experiențe și din imaginație. A terminat manuscrisul într-o lună. Codul numeric 007 este inspirat de la spionii englezi dar și de la poetul John Dee și de la încercarea de rupere a unui cod secret în primului război mondial, precum și de la Fleming însuși.

James Bond a apărut în douăsprezece romane și nouă povestiri scrise de Fleming, precum și în alte romane care au continuat povestea popularului agent și douăzeci și cinci de filme, cu șapte actori care au jucat rolul lui Bond.

Fleming007impressionschița lui Ian Fleming, conceptul său pentru James Bond

Deși poveștile și personajele se consideră a fi fictive, un număr de elemente au avut ca inspirație viața reală, luată de la oameni reali, sau evenimente pe care Fleming le știa, sau despre care citise. Spre exemplu, numele personajului James Bond, a fost luat de Fleming de la ornitologul american cu același nume, James Bond. După publicarea cărții, ornitologul american și-a procurat o copie, recunoscând față de soția sa că titlul cărții l-a surprins. Mai târziu, Flemig explica soției acestuia că a ales numele pentru că i s-a părut scurt, neromantic, anglo-saxon, dar foarte masculin și era exact ce avea nevoie! Cu altă ocazie Fleming a spus: „Am vrut cel mai simplu nume, plictisitor, pentru că lucruri exotice aveau să se întâmple în jurul lui Bond, și trebuia ca el să fie o figură, un instrument neutru, anonim, mânuit de un departament al guvernului. „

James_Bond_1974foto: ornitologul american James Bond

Un omagiu adus celui de la care a fost împrumutat numele, îl întâlnim în episodul “Die Another Day” cu actorul Pierce Brosnan în rolul lui Bond, unde agentul se dă drept ornitolog!

Personajul de film, ca personalitate, a fost inspirat de oameni reali.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Fleming a fost asistentul personal al directorului serviciului de inteligență al Fortelor Navale Britanice, amiralul John Godfrey. El a ajuns la gradul de comandant, (un rang dat ulterior, fictiv, creației sale) și a fost Planificatorul de Operațiuni Speciale, Unitatea 30 de Asalt. Multe dintre gusturile și trăsăturile lui Bond i-au fost proprii lui Fleming, inclusiv preferința pentru omletă și folosirea acelorași mărci de articole de toaletă. Gusturile lui Bond au fost, de asemenea, de multe ori luate de la Fleming: dragostea lui Bond față de golf și jocurile de noroc. Fleming a folosit experiențele carierei sale de spionaj și alte aspecte ale vieții sale ca sursă de inspirație atunci când a scris, folosind inclusiv numele prietenilor de școală, cunoștințelor, rudelor și iubitelor.

HoagyCarmichaelfoto: Hoagy Carmichael, cel pe care Flemig l-a folosit drept model pentru descrierea lui Bond în carte

Țigaretele, trabucurile lui Bond au fost, de asemenea, la fel ca cele ale lui Fleming, pe care acesta le comanda special de la firma Morland. În medie, Bond fuma șaizeci de țigări pe zi, deși a tăiat la aproximativ douăzeci și cinci pe o zi, după vizita sa la o instituție de sănătate în Thunderball. Fleming fuma până la optzeci de țigari pe zi. În afară de a-l sufoca pe Bond cu propriile sale gusturi, Fleming și-a bazat creația și pe un număr de alte persoane cunoscute în timpul anilor petrecuți in serviciul de Inteligență, admițând că Bond „a fost un compus al tuturor agenților secreți și tipurile de comando întâlnite în timpul războiului.”

007india
traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

surse: james bond bio, 007.com, telegraph.co.uk, wikipedia,


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Agentul 007, între realitate și ficțiune. Povestea creării personajului…

  1. Orice carte are ca punct de plecare o realitate trecuta ,prezenta sau anticipata.Eu as imparti cartile in trei categorii;cartea pe care o cauti,cartea subtil impusa si cartea care te cauta ea pe tine.
    -cartea pe care o cauti; ar avea doua parti strins legate intre ele,carte instructiva si carte deconectanta.De fapt fac cam acelasi lucru.Cartea instructiva iti da cunostintele necesare iar cartea deconectanta ti le repeta(de multe ori inconstient).Concluzia: Repetitia este mama lu’Studiu.
    -Cartea subtil impusa; -sau cartea de 5 dolari-repeta tot ceea ce vezi ,auzi sau simti zi de zi ba chiar sugereaza anumite imbunatatiri.Se vinde masiv prin ceea ce trateza si prin reclama imensa care i se face[cum sa faci primul milion de dolari altfel?).Concluzia;Pitipoanca de Repetitia este mama denaturata a lu’Studiu.
    -Cartea care te cauta ea pe tine(uneori degeaba,…aaa..recunosc!);este cartea cartilor,cea care te invata cum sa le citesti pe celelalte.Spuneam,degeba,deoarece cei mai multi spun-ce naiba se tot repeta asta aici?!-.Dar nu sunt niste simple repetitii.Modul ciclic,de reluare relativa a paragrafelor, accentueza niste puncte care ar trebui folosite la citirea celorlalte carti.Concluzia;Repetitia este mama inteleapta a lu’Studiu .De multe ori cind un autor scrie o carte,apare un altul cu o alta carte care combate ceea ce a scris primul.Aparent,deoarece ambii trateaza acelasi lucru doar diferit.,,Pentru orice doctorand exista un alt doctorand egal si de semn opus.Deaia se cearta tot timpul.Ei!”Cind ajungi sa intelegi toate astea,ti se deschide in fata o lume fascinanta;cea a povestii fara sfirsit,a adevarului pe care toata lumea il cauta si nimeni nu-l afla chiar in intregul lui!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii