AIM radionica curs online

Noutăți

Aero-taxiul, un mic aparat de zbor fără pilot și capabil să decoleze vertical, ar putea revoluționa transportul urban într-un viitor apropiat

Vă amintiți, negreșit, acele secvențe din filmele SF, în care mini-avioanele cu design compact sau automobilele zburătoare se deplasau, într-un du-te-vino ordonat, printre clădirile cu aspect futurist. Ei bine, mai înainte de finele acestui an va fi gata să fie supus testărilor primul mini-avion fără pilot destinat să fie folosit ca un taxi, proiectat de către cei de la Airbus. Întrebarea este dacă și oamenii vor fi pregătiți să-l folosească cu deplină încredere, deoarece mai sunt doar câțiva ani până când va fi lansat în producția de serie. Dacă publicul larg va primi bine mini-taxiurile zburătoare, atunci va avea loc o revoluție a transportului urban.

b

Specialiștii de la Airbus afirmă că, în următoarele luni, primul prototip al unui aero-taxi autonom va intra în faza de testare, ca orice nou aparat de zbor. Aceste mici aparate de zbor, capabile să decoleze vertical, sunt concepute să transporte o singură persoană, cu repeziciune, acolo unde aceasta are nevoie. Ele se află, practic, la granița dintre dronele mari și elicopterele de mici dimensiuni.

z

Conceptul, numit Vahana (un cuvânt împrumutat din limba sanscrită), pare unul extrem de înaintat față de epoca actuală, însă cei de la Airbus iau lucrurile foarte în serios. Aerotaxiurile vor fi produse în serie, din câte se estimează, în anul 2021. Mult nu mai este până la acea vreme. Patru ani trec repede, ca-n vis. Totuși, până atunci mai sunt de rezolvat probleme birocratice, de legislație, dar și… de mentalitate.

V-ați urca fără teamă într-un astfel de aero-taxi fără pilot? Sau preferați actualele taxiuri pe patru roți, cu tot cu „piloții” din dotare?

c

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.focus.it, gizmodo.com, reflectionofmind.org, www.airbusgroup.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Aero-taxiul, un mic aparat de zbor fără pilot și capabil să decoleze vertical, ar putea revoluționa transportul urban într-un viitor apropiat

  1. Tomi tată, mă întreb și eu ca țiganul când a văzut prima oară avion: după unul dintr-ăsta cum șuier? cu racheta perjing?! mai bine mă duc pe jos.
    Mai bagă două așa și nu mai sunt sigur dacă să marchez acolo jos unde zice “Nu sunt robot”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii