Noutăți

ADN-ul uman suferă modificări când suntem în spațiu. Vom putea coloniza alte planete?

Înainte de a visa la faptul că suntem capabili de a cuceri alte lumi, de a coloniza noi planete, ar trebui să înțelegem modul în care condițiile dure din spațiu ne pot afecta corpurile și viața.

Astronautul american Scott Kelly a stat un an la bordul Stației Spațiale Internaționale, iar când s-a întors „acasă”, cercetătorii l-au supus mai multor teste în urma cărora au descoperit faptul că ADN-ul său a suferit unele modificări la nivelul cromozomilor, spre deosebire de fratele său geamăn rămas pe Pământ.

Scott Kelly a stat în spațiu timp de 340 de zile iar ADN-ul său pare a fi suferit modificări, potrivit studiului celor de la NASA, atât în expresia genelor cât și în markerii biologici. Potrivit oamenilor de știință aceste modificări sunt “susceptibile de a fi atribuite” de șederea de lungă durată a lui Scott în spațiu. Echipa a prezentat concluziile preliminare ale studiului în data de 26 ianuarie, la o reuniune a oamenilor de știință care lucrează în cadrul programul de cercetare Human.

adnsoauaf

John Charles, directorul programului Human al celor de la NASA, a declarat că oamenii de știință sunt interesați de modul în care omul poate fi afectat de călătoriile în spațiu deoarece schimbările, fie ele și cele mai mici din ADN-ul uman, ar putea provoca probleme de sănătate în timpul misiunilor pe termen lung. Este important să înțelegem aceste riscuri înainte de a trimite astronauți pe Marte spre exemplu.

Din punct de vedere chimic, ADN-ul este un acid nucleic. Este o polinucleotidă, un compus în structura căruia se repetă un set limitat de macromolecule numite nucleotide. Substanța se găsește în fiecare celulă a ființelor vii și este esențială pentru identitatea oricărui organism, de la Euglena viridis, mica ființă unicelulară aflată la granița dintre plante și animale, și până la Homo sapiens sapiens, omul contemporan.

sursa: gizmodo.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on ADN-ul uman suferă modificări când suntem în spațiu. Vom putea coloniza alte planete?

 1. Da,dar nu asa!,,Daca te apropii prea mult de ceva,risti sa fii prins in acel ceva”.Apoi devine obisnuinta.Asa incepe totul!Restul sunt doar niste experimente de genul,,punct fix”,destul de irelevante.

 2. Savanții ăștia de pe NET mari micofagi mai sunt! Poate că or ști ei, sponsorii lor, ceva, că poate că și eu, dacă aș găsi o comoară ascunsă de interlopi, deci nu de daci, până să o pot extrage, aș zicea lui toată lumea să nu se atingă de contul ceala că e radioactiv și pe aripi dat cu antrax.
  într-o altă ordine de idei, ADNul e parte stabilă și, deși are în sinea lui diverse chestii recesive care i-ar putea pe savanți ducea de nas, până la urmă cât ai atâta ai și asta nu se schimbă. Pentru orice eventualitate, nu că n-ar ajunge, că, mersi Cerului, nu m-am făcut de cacao, dar cred că aș da o tură prin spațiu, că ar mai fi loc de vreo doi centimetri de adeneu.

 3. Se spune ca zbura odata vulturul si de-a lungul si de-a latul si cu fata si cu spatele si intr-o dunga si pe spate…Dintr-un luminis il vede vulpea.
  Ce faci cumetre, ce te-o apucat de zbori asa?
  -Pai aici la noi s-o instaurat democratia,zbor cum am eu chef!
  Si o ia vulpea si ea prin padure si cu fata si cu spatele…si o vede ursu’dintr-un tufis…si cum venea ea, asa cu spatele, o prinde si sa vezi zburind bucati de blana in toate partile,abia scapa biata vulpe din ghearele lui…si fuga inapoi in luminis.
  -Ma’,ma,nenorocitule, ce mi-ai spus tu de democratie, ca abia am scapat din ghearele unui urs…
  -Vezi cumatra ,daca nu asculti pina la capat?Aici sus la noi ai democratia,acolo jos la voi…’utaiu’!
  Si mare dreptate avea!Trece o pasarica si iti lasa un gainat in crestet…un mic incovenient!Daca ar zbura vaca!?Nu ,Dumnezeu nu ar permite asa ceva :))

 4. cetățeanul tulburat // 7 februarie 2017 at 17:25 // Răspunde

  Bun bancul… 🙂
  Practic până nu inventăm o mașinărie care să se deplaseze cu viteza luminii prin univers să descoperim și noi alte planete așa cum și alții ne descoperă pe noi, nu o să avem de unde ști dacă doar plecând de pe această planetă ne va fi afectat ADN-ul. Posibil ca organismul să sufere modificări doar fiind în starea de imponderabilitate…nefiind un sus și un jos, nefiind gravitație…nefiind noapte și zi…Sau poate că organismul se adaptează noilor condiții de viață dacă mediul înconjurător s-a schimbat și cine știe poate ne transformăm în balauri cu 10 capete dacă am trăi pe alte planete! lol

 5. Asta,daca vrei sa te plimbi.Hazliu sau nu,colonizarea se va face pe ,,teoria limbricilor”.,,Orice revolutie, musai, sa contina germenii propriei distrugeri”:,deci:Ce rost ar avea un Univers,mare frumos si puternic fara limbrici!Sunt mai greu de creeat asa ca, poti amagi altii, din alta parte!,,hai cu tata,hai cu tata,uite,se misca,sclipeste….juuup,hat!v-am prins!”Tot asa, pe unii dintre ai nostrii ,ai va minca in kUr, sa se suie intr-o nava si sa se apropie prea mult de ceva, care se misca ,sclipeste….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii