Noutăți

Adevărul despre operele lui Shakespeare. Cunoscutul dramaturg nu și-ar fi scris singur piesele. Cine poate fi numit co-autor?

 •  
 •  
 •  

O echipă internațională de 23 de cadre universitare au decis că activitatea lui Christopher Marlowe, în piesele lui William Shakespeare, a fost destul de importantă, astfel încât acesta ar merita să fie creditat ca cel puțin co-autor al operelor. Originea lucrărilor lui Shakespeare a fost o chestiune de dezbatere constantă în mediul academic internațional. Noua cercetare, care a implicat atât analiza tradițională a textelor cât și utilizarea instrumentelor informatice pentru a le examina, a constatat faptul că Marlowe a contribuit mai mult la realizarea lor decât se credea anterior. Cel puțin 17 din cele 44 de piese de teatru semnate de Shakespeare au fost scrise prin colaborare cu Marlowe sau chiar cu mai mulți autori.

Potrivit documentelor, Christopher Marlowe nu era de viță nobilă, însă avusese parte de o educație la fel de bună ca și cei din păturile sociale superioare. Acesta ar fi fost omorât în anul 1593. Cauzele și autorul crimei nu se cunosc. Adepții teoriei conspirației susțin că Marlowe și Shakespeare ar fi una și aceeași persoană, acesta fiind nevoit să se semneze cu ajutorul unui pseudonim ca William Shakespeare, tocmai pentru că nu făcea parte dintr-o familie importantă. De asemenea, faptul că primele referințe despre operele lui Shakespeare apar la circa două săptămâni după presupusa moarte a lui Marlowe adâncește și mai mult misterul din jurul acestui Christopher Marlowe.

Însă aceasta este doar o teorie. Știm, cel puțin oficial, faptul că William Shakespeare se naște în anul 1564 și moare în 1616. Este adesea numit poet național al Angliei și “Poet din Avon” sau “Lebăda de pe Avon” . Piesele acestuia de teatru au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită pe Pământ și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Nu se cunoaște exact când a început Shakespeare să scrie. Cel mai probabil, multe dintre piesele sale au fost montate pe o scenă din Londra, după anul 1592.

sursa:independent.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Adevărul despre operele lui Shakespeare. Cunoscutul dramaturg nu și-ar fi scris singur piesele. Cine poate fi numit co-autor?

 1. Sir Francis Bacon?
  Unii spun ca Bacon ar fi chiar autorul real si singurul.

  Francis Bacon
  1561-1626

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii