Noutăți

Adânc în ocean, există o “zonă de umbră” unde apa este nemodificată, într-un fel de stază, de peste 2.000 de ani

Adânc, în Pacificul de Nord, se află o vastă întindere a oceanului prinsă într-un fel de stază între curenții puternici și fundul mării, iar pentru apele străvechi de aici există o “zonă de umbră” fără aer, unde timpul a rămas în loc. Motivul pentru care există o astfel de zonă se datorează geometriei fundului mării care, pentru perioade lungi, împiedică circulația apei.

“La aproximativ 2 kilometri sub suprafață se află o zonă în care nu există mișcare verticală, motiv pentru apa oceanică este suspendată în aceeași stare, de mii de ani. Încercăm să înțelegem de ce și cum de există un astfel fenomen, și mai ales cât de veche este apa de aici. Știm sigur că are mai mult de 2.000 de ani…”, a declarat oceanograful Ryan Holmes de la Centrul de Excelenta al ARC pentru Știința Sistemului Climatic, pentru The Sydney Morning Herald.

468-shadow-zone-ocean-1

Datorită topografiei fundului mării și a modului în care apa capturată nu atinge niciodată suprafața oceanică, concentrația de oxigen din zona de umbră ar fi foarte scăzută în comparație cu apele de la suprafață. Această apă aproape stagnantă ar putea încă să susțină viață, crede echipa de cercetători.

“Nu este o zonă cu o viață foarte înfloritoare, dar asta nu înseamnă că este o zonă moartă. Când această zonă de umbră izolată captează apă oceanică veche de milenii, aceasta captează de asemenea substanțe nutritive și carbon care au un impact direct asupra capacității oceanului de a influența clima în timp”, a concis Holmes.

sursa: http://www.sciencealert.com/world-s-oldest-ocean-water-trapped-shadow-zone-kilometres-below-surface-pacific-circulation

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii