Noutăți

ACȚIUNE FERMĂ, curajoasă, a militanților ecologiști: au blocat drumul camioanelor cu arbori tăiați din Munții Făgăraș!

Sătui până peste cap de tăierile ilegale, dar și de legislația defectă, extrem de permisivă, din cauza căreia România riscă să rămână un pustiu despădurit, militanții de la Agent Green și alte persoane preocupate de soarta codrilor României s-au deplasat pe Transfăgărășan, unde s-au grupat pentru protest, cu fermitate, în calea camioanelor care transportau lemnul proaspăt tăiat.

Activiștii asociației Agent Green, acompaniați de către oameni de știință și iubitori ai muntelui au gândit această acțiune cu caracter pașnic, dar hotărât, ca un semnal de alarmă. Ei au (și noi avem) motive serioase de îngrijorare: dacă tăierile de arbori vor continua nestingherite, curând vor fi distruse toate pădurile virgine din arealul Vidraru, fiind periclitată și siguranța vestitului baraj din zonă.

1

Activiștii solicită guvernanților impunerea unui moratoriu în legătură cu exploatarea forestieră a zonelor cu păduri virgine. Potrivit comunicatului postat pe www.agentgreen.ro, președintele asociației a declarat că: “Ne dorim ca Ministerul Pădurilor și Apelor să facă din protejarea pădurilor virgine prioritatea anului 2017. Nu ne mai permitem să pierdem niciun hectar. În mod particular, ce se întâmplă la Vidraru este o chestiune de siguranță națională. Nu plecăm de aici până nu primim asigurări de la minister că se vor lua măsuri serioase.”

Totodată, profesorul german Hannes Knapp a declarat următoarele: “În calitate de inițiator al programului de includere a ultimelor păduri virgine din Europa în Patromoniul Mondial Natural UNESCO, susțin protejarea acestor păduri de paradis nu doar prin cercetare științifică, dar astăzi și cu propriul meu trup pentru a opri distrugerea lor. Aceste păduri au o importanță naturală globală extraordinară și nu trebuie pierdute”.

3

Agent Green ne oferă, în comunicatul emis deunăzi, informații foarte interesante:

– în țara noastră au supraviețuit 2/3 din ultimele păduri virgine ale Uniunii Europene.

– în urmă cu 13 ani a fost publicat ultimul inventar al pădurilor virgine, de unde reieșea că aceste păduri intacte acopereau o suprafață mai mare de 218.000 ha, dar că, între timp, o parte dintre acestea au fost supuse exploatării, fără ca guvernele ce s-au succedat să ia măsurile de rigoare spre salvarea lor.

– zona care avea „cea mai mare concentrație de păduri virgine” din UE era, în 2004, bazinul de recepție al lacului Vidraru (12.230 ha de păduri virgine). De atunci și până azi s-au distrus 75% dintre acești codri.

2

Martin Mikoláš, cercetător la Facultatea de Silvicultură a Universității din Praga a declarat că: “Cele mai multe state europene au înțeles prea târziu importanța pădurilor virgine pentru viitorul vieții. Acum, cele mai multe au fost pierdute. Echipa noastră de cercetare a realizat numeroase studii științifice în pădurile de paradis ale României pentru a contribui la protejarea celor rămase. Am observat și distrugerea, an de an. Este timpul ca aceasta să înceteze. Nu ne permitem să pierdem această punte dintre trecut și viitor”.

Zsolt Torok – „aplinistul anului 2016” în România, a ținut să spună: „M-am antrenat în sălbăticia acestor munți pentru a urca în premieră mondială vârfuri încă neexplorate și pentru a aduce României rezultate în fiecare an. Mă alătur astăzi cu trup și suflet protectorilor pădurii pentru a salva ce a mai rămas din paradisul de care trebuie să fim mândri.

25

În fine, temerarul alpinist și explorator Coco Galescu a declarat, potrivit  www.agentgreen.ro următoarele: „Am fost la Polul Sud, la Polul Nord și în Himalaya la peste 8000 de metri. Au fost momente când am simțit că misiunea devine imposibilă, dar am reușit. Sunt convins că nici misiunea de a salva ultimele păduri virgine din România nu este una imposibilă.

Când se organizează diferite proteste ale militanților ecologiști, marile companii de exploatare a masei lemnoase spun, adeseori, că ele nu văd care este problema, deoarece „s-a respectat legea”. Și continuă să ne măcelărească pădurile. Dar legea strâmbă, croită fără preocupare pentru viitorul României și ocrotirea Naturii, riscă să ne lase cu munții dezgoliți și câmpiile deșertificate!

1

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.agentgreen.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on ACȚIUNE FERMĂ, curajoasă, a militanților ecologiști: au blocat drumul camioanelor cu arbori tăiați din Munții Făgăraș!

  1. Toți romanii trebuie sa iasă la așa acțiuni doar în piețe centrale ca așa nu vor rezolva nimic.

    • Nu,trebuie sa iasa la actiuni in piete centrale,pe drumuri, peste tot, sa impanzim tara, sa vada ca suntem multi ! Asta ar fi metoda ideala de descurajare,o mobilizare nationala.

  2. pentru asa ceva nu iesim in piata? sau nu suntem platiti

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii