Noutăți

Acestea sunt cele mai vechi imagini în care apar câini domesticiți. Când au fost realizate și de unde provin?

Câinele a fost cel mai bun prieten al omului, vreme de mii și mii de ani. În Arabia Saudită au fost descoperite numeroase imagini realizate prin folosirea suprafețelor de piatră (stâncă) în calitate de suport, unde sunt înfățișați oameni care vânează însoțiți de către câinii lor. Imaginile cioplite în piatră sunt vechi de cel puțin 8000 de ani, susțin cercetătorii. Sunt, totodată, cele mai vechi opere de artă în care sunt reprezentați câini domesticiți.

Dovezile domesticirii câinelui datează, totuși, dintr-o epocă mult mai veche. Fosile vechi de 30.000 de ani atestă existența, în acea perioadă, a unei specii de canide distinctă de lupi și asemănătoare câinilor de azi. Cea mai timpurie dovadă certă a domesticirii câinelui provine de pe teritoriul Germaniei și datează de acum 14.700 de ani, constând în scheletul unui câine, îngropat alături de rămășițele pământești ale unor oameni.

arta straveche

În Arabia Saudită există două locuri – Jubbah și Shuwaymis, la care ne referim în aceste rânduri și în care sunt prezente numeroase opere de artă preistorică, pe suprafețele unor blocuri de piatră. Arheologul Maria Guagnin de la Institutul Max Planck a inventariat peste 1400 de asemenea lucrări ale înaintașilor noștri, în care sunt reprezentate peste 7000 de ființe umane și animale.

În situl Jubbah au fost reprezentați 193 de câini iar în Shuwaymis 156. Cu zece mii de ani în urmă, regiunea din Arabia Saudită în care pot fi admirate imaginile preistorice era cu mult mai fertilă și avea un climat mai puțin arid decât cel de astăzi. Undeva, în urmă cu 7-8000 de ani, în acele locuri oamenii au început să facă tranziția de la viața de vânători-culegători către cea de agricultori și crescători de animale, așa cum se poate constata în baza descoperirilor arheologice.

Operele de artă în care sunt reprezentați câinii și oamenii împreună datează de cel puțin 8000 de ani, dar ar putea avea și o vechime de 9000 de ani. În imagini apar „linii” care pornesc de la vânători și ajung până la câini. Acestea ar putea reprezenta lesele în care erau ținuți câinii sau, poate, legătura simbolică între animale și stăpânii lor, care au avut multe de câștigat, de pe urma unor asemenea parteneri de vânătoare – agili, devotați și inteligenți.

scene de vanatoare

imagini satelit

În alte scene, la fel de vechi, câinii sunt reprezentați în plin atac al vânatului, constând, adesea, în capre sălbatice și gazele. Vânătorii antici din imagini poartă arcuri și sulițe, iar câinii lor seamănă, spun specialiștii, cu exemplarele canine aparținând actualei rase Canaan.

Această rasă de câini s-a dezvoltat mii de ani în Orientul Mijlociu, deși nu se știe unde anume a apărut pentru prima dată. Interesant este că fiecare dintre câinii reprezentați pe suprafața de piatră prezintă trăsături unice, care îl individualizează, după cum se arată în Journal of Anthropological Archaeology. Artiștii de demult par să fi acordat o mare importanță acestui aspect – al unicității fiecărui câine reprezentat grafic. S-ar putea chiar ca, în unele situații, sculptorii să fi fost chiar vânătorii, adică stăpânii câinilor reprezentați în operele de artă multimilenare.

caini

piatra

Surse: www.sciencealert.com, www.inverse.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii