Noutăți

Acesta este dispozitivul capabil să transforme umiditatea din atmosferă în apă potabilă. Poate fi folosit și în deșertul Sahara

  •  
  •  
  •  

A fost creat primul dispozitiv capabil să extragă apa din atmosferă, chiar şi atunci când acesta este utilizat în cele mai aride zone de pe glob, precum deșertul Sahara. Dispozitivul ar putea fi o soluţie la problema penuriei de apă potabilă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, cei mai mulți dintre aceștia fiind locuitori ai continentului african. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 600 de milioane de persoane nu au acces la o sursă sigură de apă potabilă, iar o treime din populația lumii nu dispune de o toaletă.

Acum cei de la MIT susțin că au dezvoltat un dispozitiv alimentat cu energie solară care poate reţine umiditatea din atmosferă și o poate transforma în apă potabilă. Cercetătorii speră că această tehnologie să rezolve în viitor problema acestui element vital vieții din multe zone defavorizate de pe planetă. Dispozitivul foloseşte un nou tip de material poros, denumit MOF, care reţine mari cantităţi de apă în porii săi. MOF este un material ce include metale, precum magneziul sau aluminiul, şi molecule organice care formează structuri rigide şi poroase, ideale pentru absorbţia gazelor şi a lichidelor.

apa2

Potrivit dezvoltatorilor, un kilogram din acest material poate capta mai mulţi litri de apă pe zi, chiar și în condiţiile unui nivel de umiditate de 20%, specific regiunilor aride. Caracterul chimic al materialului și dimensiunea porilor din acest material special pot fi modificate pentru a permite fie curgerea, fie reţinerea diferitelor tipuri de molecule. Procesul este complet pasiv și nu necesită energie sau materiale suplimentare. Este similar cu un umidificator, dar nu are nevoie de o sursă de apă inițială pentru a funcționa.

Evelyn Wang, șeful laboratorului de cercetare al dispozitivelor MIT, a declarat că un produs viabil pentru populație din această tehnologie va fi lansat într-un viitor apropiat. Materialele similare sunt deja produse în mod obișnuit în masă de către compania chimică germană BASF. Cercetătorii speră că acest dispozitiv va fi capabil să ofere o sursă stabilă de apă curată pentru milioane de oameni.

sursa: https://futurism.com/new-device-uses-sunlight-create-drinking-water-air/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii