Acesta este CIMON, prima inteligentă artificială trimisă de om în spațiu

În dimineața zilei de 29 iunie, un mic robot dotat cu inteligență artificială pleca într-o călătorie de două zile către Stația Spațială Internațională, la bordul capsulei de încărcătură SpaceX Dragon, cea de a 15-a misiune de reaprovizionare către Stația Spațială Internațională. CIMON este prima formă de inteligență artificială aflată într-o misiune pe ISS. Acesta este un sistem mobil și autonom, dezvoltat de Airbus pentru a-i asista pe astronauți în activitățile de rutină și folosește tehnologia Watson AI, dezvoltată de IBM.
„Trebuie să avem tehnologie autonomă. Trebuie să avem astfel de unelte pentru a face ca specia noastră să supraviețuiască departe de Pământ. CIMON are cunoștințe vaste despre Univers și despre Stația Spațială Internațională, iar aceste capacităti ale robotului ne vor fi cu siguranță foarte utile și ne vor ușura munca”, a declarat Kirk Shireman de la bordul ISS într-o conferință de presă transmisă pe Pământ.
CIMON este aproximativ sferic și cântărește 11 kg. Robotul inteligent, realizat din plastic şi metal, a fost fabricat prin tipărire 3D şi operează cu Watson AI, tehnologia de inteligenţă artificială a IBM concepută să ajute echipajele, notează sursa citată. Asistentul astronauților are un dispozitiv de recunoaștere facială, lucru ce îl va ajuta în conversațiile cu astronauții aflați al bordul ISS și este, de asemenea, mobil. Odată pornit la bordul ISS, CIMON va putea să zboare dintr-un compartiment într-altul al stației. Misiunea acestei inteligențe artificiale, “Crew Interactive Mobile Companion”, este relativ scurtă și modestă. Dar munca sa în afara Pământului ar putea ajuta la pregătirea unor lucruri destul de mari, potrivit oficialilor NASA.
În acest proiect sunt prevăzute trei experimente: unul dintre acestea în domeniul medical, în care CIMON va fi folosit pe post de cameră de filmat zburătoare. Robotul îl poate ghida pe astronautul german în mai multe proceduri prezentându-i, în caz de nevoie, fotografii sau înregistrări video. La rândul său, Gerst îi poate pune întrebări. Dacă misiunea pe ISS va fi cu succes, Airbus plănuiește să îl folosească pe CIMON pentru a examina efectele resimțite de astronauți în timpul perioadelor lungi de timp petrecute în echipe mici de oameni, efecte care pot să apară în timpul călătoriilor viitoare către Lună sau către Marte.
sursa: https://www.space.com/41041-artificial-intelligence-cimon-space-exploration.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Dragii mei am o veste proastă: creierul lui ion iliescu va fi scurs într-un computer cuantic iar programarea sa va conduce România în următorii ani fiind inteligență ultra artificială.