Noutăți

Acesta este cel mai scump material din lume. Uncia constă 4,2 miliarde de dolari. La ce se poate folosi?

Uitați de diamante, de aur și de plutoniu! Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au creat cel mai scump material din lume. La o licitație recentă, 200 micrograme de material preluat s-au vândut pentru suma de 33.000 de dolari, ceea ce înseamnă că uncia (35 de grame) valorează aproximativ 4,2 miliarde $.

Materialul este realizat din unităţi moleculare numite fullerene endohedral. Acestea sunt sfere de atomi din carbon ce se află în interiorul altor molecule. Nu este prima dată când sunt realizate alte tipuri specifice de fulerene endohedrale, însă materialul realizat de echipa de la Oxford are o valuare mai mare datorită utilizării acestuia în construirea ceasurilor atomice sau a dispozitivelor GPS. 

Ceasurile atomice sunt realizate în mod obişnuit din atomi de cesiu care conţin 55 de electroni dispuși în jurul nucleului atomului. În momentul în care electronii îşi schimbă orbita între ei, emană unde radio cu o frecvenţă specifică. Tocmai faptul că frecvenţa este mereu aceeaşi, deşi electronii îşi schimbă poziţia, dau acestor tipuri de ceasuri o precizie exactă în măsurarea timpului.

Cu toate acestea, echipa din spatele acestor fullerene endohedral crede că materialul poate fi folosit pentru a crea un ceas și mai fiabil din punct de vedere atomic. În același timp, aceștia susțin că pot contribui la dezvoltarea unor dispozitive GPS extrem de puternice. Acest lucru ar putea avea implicații majore în industria de automobile, care permite fabricarea de mașini de conducere autonome.

În timp ce fullerene endohedral poate fi cel mai scump material existent pe piață, cei de la Forbes estimează faptul că antimateria, care ar putea fi utilizată ca și combustibil pentru navele spațiale (dacă s-ar crea o astfel de tehnologie!!!), ar putea costa pana la 2.800 de trilioane de dolari uncia. Dar cine ar putea plăti o astfel de sumă?!? Poate o civilizație extraterestră! 😉

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

10 Comments on Acesta este cel mai scump material din lume. Uncia constă 4,2 miliarde de dolari. La ce se poate folosi?

  1. Fiți siguri că rețeta pentru un astfel de material tot de la extratereștrii o au.

  2. pana la extraterestrii , este bine sa stim ca in natura se afla o varietate de carbon , cristalizata sub forma de fullerene . acest zacamant unic se afla in Carelia, in Rusia , la est de Finlanda . geologii nu au ajuns la un consens privind modul in care s-a format acest zacamant – nici pana azi , dar mineralul respectiv numit shungit are caracteristici uimitoare , de la actiunea de a structura apa – substanta fara de care nu poate exista viata , pana la … faptul ca aceasta apa , poate trata anumite forme de infertilitate . Petru cel Mare a facut in zona cu shungit , prima statiune de tratament cu apa de shungit din Rusia , se numeste Apele Martiene ! shungitul este folosit si de catre armata . mineralul este importat si in Romania . intre calitati se numara si aceia de a anihila – partial undele electromagnetice nocive . o bucata de shungit , pusa pe unitatea unui calculator , micsoreaza efectele nocive ale acestuia . este bine sa ne informam – sa cunoastem lumea !

  3. Te inseli! Asta e rezultatul anilor de cercetare! Numai daca nu te afli in tema poti sa afirmi asemenea ineptie!

  4. nu ma insel D-le Piotr. stiu de cercetare . stiu ca premiul Nobel pentru chimie in 1996 a fost acordat celor trei cercetatori care au studiat fullerenele ( Sir Harold W. Kroto , Robert F. Curl Jr. , Richard E. Smalley ); postarea se referea la fullerenele din natura . recititi postarea .

    • Scuze dar am vrut sa raspund comentariului lui Elp. Ei bine daca tot e in discutie varianta cu extraterestrii nu o inghit deoarece stiinta nu a egalat natura si cu greu sau poate deloc va reusi asta in viitor! Nu e de mirare ca se pot gasi in natura asemenea minerale tip fullerene si s-a mai gasit si un MOF(metal-organic framework) de asemenea daca stiai care capteaza gazele. De exemplu cu mineralul acela eu cred ca ai dreptate si as mai adauga si ca exista remedii naturale de milenii care pot oricand sa intreaca antibioticele sintetice in a combate boli: sa nu ma intelegi gresit nu sunt un homeopat sau vreunul din ala cu vegetarienii dar stiu ca exista si niste retete vechi poate chiar pierdute care au asemenea capacitate cu toata cunoasterea si stiinta zilelor noastre!

  5. Eu as zice ca sunt doar povesti occidentale gen “iaca ce grozavi suntem” ei crează ceva doar că sa aibă un ceas mai bun? Si sume de miliarde…estimate ca si preț, okay cuiul dacic este mai bun decât ale lor!

  6. Nu vreau sa intru in polemica dvs., doar vreau sa subliniez ca amandoi folositi gresit pluralul EXTRATERESTRII. In contextul in care l-ati folosit, se scrie cu un singur I. Greu cu stiinta, dar gramatica limbii romane e si mai grea pentru unii…

  7. Domnule Doru, cred ca si pentru Dumneavoastră gramatica limbii romane are arcane pe care nu le puteți desluși. Domnul Piotr a folosit absolut corect forma de plural articulat a substantivului comun extratereștri (cu un singur i).

  8. Domnule Filu, uitati-va si la alte comentarii in care se foloseste acel cuvant obsesiv: EXTRATERESTRII si vedeti cine si cum foloseste formaq corecta a pluralului, da? Asa ca, fiti mai atent , va rog, la raspunsurile dvs.! Cu respect,

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii