Noutăți

Acesta este CEL MAI MIC COMPUTER din lume. În ce scopuri va fi utilizat?

În ultimele decenii, miniaturizarea s-a manifestat din ce în ce mai vizibil, în domeniul prelucrării/stocării datelor, precum și în cel al comunicațiilor. Un dispozitiv de mărimea unei brichete poate face, astăzi, mai multe decât era capabil să facă un computer de mărimea unui apartament, în anii ’50. Despre rapiditate, nici nu mai discutăm!

Zilele trecute a fost prezentat cel mai mic computer din lume. Dispozitivul este conceput și produs de către cei de la International Business Machines (IBM), are formă pătrată și dimensiunile unui grăunte de sare. Minusculul computer a fost prezentat la conferința Think 2018, desfășurată în Las Vegas, Nevada.

Cel mai mic computer din lume reprezintă, potrivit independent.co.uk, o așa numită „cripto-ancoră”, fiind un sistem complet integrat într-un microcip. Dispune de procesor, memorie, un modul de stocare și comunicare. Dispozitivul constituie un echipament anti-fraudare ori anti-falsificare. Micul dispozitiv are latura de numai un milimetru și, la dimensiunile sale liliputane, are cam aceeași putere de procesare precum procesorul x86, utilizat pentru calculatoarele IBM la începutul anilor ’90.x86

computer minuscul

Minusculul dispozitiv va putea fi încorporat în etichetele de preț sau va fi integrat în unele produse. Va putea fi întrebuințat la urmărirea bunurilor pe durata transportului, pentru îmbunătățirea securității lanțurilor de aprovizionare. Pe cât este de mic noul dispozitiv, pe atât este de ieftin. Cel mai mic computer de pe Pământ, aflat acum în faza de prototip, va costa numai 10 cenți. El conține câteva sute de mii de tranzistoare și, potrivit producătorului, „poate monitoriza, analiza, comunica și chiar interveni asupra datelor”.

Printre altele, cu ajutorul său operatorii vor verifica dacă produsele au fost manevrate corespunzător pe durata transportului. Va servi, de asemenea, la verificarea autenticității produselor achiziționate online, cum ar fi obiectele de lux ori produsele farmaceutice, astfel încât destinatarul (clientul) să poată verifica, cu ușurință, dacă acestea sunt sau nu contrafăcute.
mic

cel mai mic computer

Surse: www.independent.co.uk, inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii