Noutăți

Acesta este cel mai mare vierme din lume,descoperit în Filipine. Are aproape un metru lungime, deși trăiește într-un mediul extrem

Deși nu are aceleași dimensiuni ca viermii uriași de pe… Arrakis, Dune – cartea scrisă Frank Herbert. Kuphus polythalamia este considerat ca fiind cel mai mare vierme de pe Pământ. Tehnic vorbind, creatura este de fapt o bivalvă, la fel ca și scoicile și midiile. Trăiește în zonele mlăștinoase din Filipine, atinge până la aproximativ 90 de centimetri și a fost descoperit pentru prima dată în anul 1989, însă de abia acum a fost și capturat un specimen viu al acestei specii.

“Este unicornul moluștelor. Creatura este destul de grea, e ca și cum ai ține în mână o ramură de copac sau ceva mai greu. Animalul este pur și simplu magnific”, a declarat pentru The Washington microbiologul Margo Haygood de la Universitatea din Utah.

13807629384-shipworm-4

Specia trăiește îngropată în mâl, pe verticală, cu capul în jos, într-un mediu extrem, plin de hidrogen sulfurat, ceea ce îi face pe cercetători să speculeze faptul că viermele are nevoie de bacteriile din acest mediu, bogate în carbon, pentru a putea supraviețui. Este doar o ipoteză în acest moment, dar echipa crede că viermii uriași ar putea consuma lemnul ajuns în pământ din jurul lor, înainte ca acesta să se descompună.

Fosile de polythalamie Kuphus au fost găsite datând din vremea Oligocenului, a treia perioadă a paleogenului, care a durat de acum 33,9 milioane de ani, până acum 23,03 milioane de ani, ceea ce face această creatură extrem de veche. În trecut acești viermi uriași trăiau în zonele tropicale și subtropicale, printre care Indonezia, Pakistan, Jamaica, Grenada, Africa de Sud și Somalia.

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii