Noutăți

Acesta este cel mai mare pod de bambus din lume. Poate susține o greutate de până la 4 tone și este construit anual de localnicii unui oraș din Cambodgia

Apele  râului Mekong, aflat în estul Cambodgiei, sunt străbătute de un pod unic în lume, confecționat în întregime din bambus. Potrivit celor de la Cartea Recordurilor, acesta este cel mai lung pod de bambus din lume care, din cauza inundațiilor, este reconstruit anual. Podul de bambus este construit în fiecare anotimp uscat când apele râului Mekong se retrag și devin prea puțin adânci pentru a fi tranzitate de feribot. Apoi, la începutul fiecărui sezon ploios, înainte ca râurile să se umfle, podul este dezmembrat de localnici, iar bambusul depozitat sau reutilizat pentru alte construcții. Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul sezonului umed, curenții râului devin prea puternici pentru ca podul să reziste în picioare.

Construcția podului este una ușoară, iar metoda de execuție este transmisă din generație în generație. Deoarece bambusul se îndoaie mai degrabă decât să se rupă în condiții de presiune, conducerea unei motociclete pe pod nu este o problemă, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a nu-și căra în spate cumpărăturile.

“Nici unul dintre miile de bețe de bambus nu se rup, chiar dacă podul este traversat pe motocicletă, cal sau bicicletă. Este într-adevăr alunecos, dar cu atenție poate fi trecut în condiții de siguranță. Pe noi acest pod ne ajută foarte mult, este legătura noastră cu restul lumii. Pentru străini poate părea ceva neobișnuit, dar noi ne-am obișnuit cu el și ni se rupe sufletul când la fiecare început de sezon ploios trebuie să-l demontăm”, a declarat Ian N.

Construcția a atras atenția întregii lumi, iar anual câteva mii de turiști vin în Kampong Cham pentru a încerca experiența unică de a tranversa cel mai lung pod de bambus din lume. Locuitorii sunt taxați cu 100 de rieli, corespondentul a circa 2,5 cenți, pentru a utiliza podul, însă turiștii străini trebuie să scoată din buzunare de patruzeci de ori mai mult. Veniturile colectate se îndreaptă spre construirea și întreținerea podului, care înghit anual aproximativ 50 000 – 60 000 dolari.

Totuși, în curând podul de bambus de la Kampong Cham ar putea deveni istorie, asta pentru că autoritățile au inaugurat deja în acest an, la 2 km de celebrul pod, un altul din beton, mult mai solid și… permanent. Podul de 800 de metri are capacitatea de a transporta vehicule de până la 30 de tone, spre deosebire de doar 4 tone cât sunt recomandate pe podul din bambus, și are o durată de viață estimată de cel puțin 50 de ani.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2018/08/the-bamboo-bridge-of-kampong-cham-that.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii