Noutăți

Acesta a fost cel mai mare urs din lume

Cu o lungime a corpului ce depăşeşte uneori 3,50 metri şi o greutate de peste 700 de kilograme la masculii adulţi, urşii din insula Kodiak şi de pe întinsele ţinuturi ale peninsulei Kamceatka sunt cei mai mari urşi bruni actuali, unicul lor rival serios fiind ursul polar, mai bine cunoscut oamenilor.

Ursul brun de care am auzit cu toţii trăieşte în pădurile sălbatice din Europa, Asia şi America de Nord, numărând şapte subspecii, diferite între ele prin dimensiuni şi prin culoarea blănii. Ursul Kodiak este una dintre aceste subspecii, cea mai impunătoare, datorându-şi reputaţia în primul rând dimensiunilor sale, care îi fac pe urşii bruni din Europa (câţi au mai rămas) să pară plăpânzi prin comparaţie.

Urşii sunt omnivori, adică mănâncă o hrana foarte variata, de la cerbi şi mistreţi până la ciuperci, zmeură, ghindă şi furnici, iarba proaspătă nefiind nici ea ocolită. De fapt, această dietă stă la baza evoluţiei şi a supravieţuirii lor cu succes de-a lungul mileniilor.

Însă hrana urşilor Kodiak (Ursus arctos midendorffi) şi a celor din Kamceatka (Ursus arctos beringianus – fotografia de mai jos) este diferită de a altor urşi de pe glob. În mod obişnuit, cei dintâi sunt vegetarieni, însă în timpul primăverii şi al toamnei dieta lor se compune în proporţie de 95% din somonii care migrează în aceste perioade pe râurile ce traversează teritoriile urşilor.

Carnea somonilor este foarte bogată în proteine şi fosfor. Scheletul şi masa musculară ale urşilor Kodiak s-au dezvoltat atât de mult tocmai datorită acestui mic secret alimentar. La începutul secolului XX, zoologul Carl Bergmann a emis şi a demonstrat teoria potrivit căreia orice mamifer de talie mare din zonele reci ale planetei tinde să dezvolte o talie şi mai mare, pentru a reduce astfel pierderile de căldură ale organismului. Alături de hrănirea cu somoni, temperaturile scăzute au contribuit din plin la apariţia pe Terra a celor mai mari

Acesta a fost Goliath, cel mai mare urs Kodiak din captivitate. A trăit în Cheyenne Mountain Zoological Park. Colorado. A atins greutatea record de 757 kilograme. A murit însă din cauya mentalităţii greşite a americanilor de a se hrăni atât pe sine, cât şi animalele de companie. Astfel, îngrijitorii lui Goliath l-au obişnuit pe acesta să mănânce hamburgeri încă de când acesta era pui. Cum vizitatorii ştiau că-i plac hamburgerii, îi aduceau zilnic.Intestinul său subţire nu a mai suportat şi Goliath a murit de cancer în anul 1955. Avea doar 17 ani…Adică jumătate din vârsta atinsă de un exemplar în sălbăticie.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii