Noutăți

Acest grup de arbuști constituie O COLONIE CLONALĂ, ce are o vârstă fabuloasă: aproape 12.000 de ani! Se află în deșertul Mojave și se numește… King Clone

  •  
  •  
  •  

Deșertul Mojave se află în Statele Unite, pe teritoriile statelor Arizona, California, Nevada și Utah. Situat la o altitudine destul de mare, de 600-1500 m, deșertul Mojave este caracterizat de căderile reduse de precipitații și de temperaturile extreme, ce pot ajunge, pe timp de vară, chiar și la 49-50 de grade Celsius. Este un mediu în care doar plantele extrem de rezistente la uscăciune pot prolifera. Totuși, în acel mediu arid supraviețuiesc peste 1700 de specii de plante.

Printre aceste specii vegetale se numără și tufa de creozot (chaparral), cu numele științific Larrea tridentata. Având în vedere numeroasele sale virtuți terapeutice (conține substanțe antibacteriene, antifungice etc.), Larrea tridentata a fost folosită de către amerindieni în tratarea diferitelor afecțiuni.

planta

de sus

În mediul arid al deșertului Mohave se află un grup de arbuști neobișnuit, care, văzut de sus, are o formă oarecum asemănătoare cu un inel. Aparent, privitorul are în față doar câteva tufe banale de chaparral (Larrea tridentata). De fapt, spun oamenii de știință, este vorba despre o colonie clonală. Toți arbuștii care formează inelul sunt identici din punct de vedere genetic și, laolaltă, formează unul dintre cele mai bătrâne organisme de pe Terra. Acestui organism formidabil, care, potrivit studiilor științifice, are o vârstă de circa 11.700 de ani, i s-a atribuit și un nume: King Clone!

Diametrul maxim al inelului de arbuști chaparral este de 20 de metri, în vreme ce diametrul său mediu este de 14 metri. King Clone se află în apropierea localităților Landers și Lucerne Valley. În trecut, King Clone a fost studiat de către prof. Frank Vasek, de la Universitatea California, Riverside. Vârsta sa a fost stabilită prin datarea cu radiocarbon, reieșind uluitoarea vârstă de 11.700 de ani. Pentru verificarea vârstei lui King Clone s-a folosit și o metodă bazată pe viteza de creștere a acestei specii, rezultatul fiind confirmat.

King Clone

 

sectiune

O colonie clonală constituie un grup de plante identice din punct de vedere genetic, ce s-au dezvoltat dintr-o singură plantă originară. Atunci când ele sunt interconectate la nivel subteran, prin rădăcini, se consideră că plantele dintr-o colonie clonală fac parte din același organism viu. La vârsta sa de aproape 12.000 de ani, King Clone este cel mai vechi inel de tufe de creozot din întregul deșert Mojave. S-ar putea să fie, de asemenea, cel mai vechi organism din… Lumea Nouă.

king 3

king

vedere de sus

vedere aeriana

Surse: wikipedia.org, www.atlasobscura.com, mojaveproject.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii