Noutăți

Această prăjitură cu fructe de pădure este veche de 107 ani. A fost descoperită în Antarctica și poate fi consumată și astăzi. V-ați încumeta?

Dacă v-ați întrebat vreodată cât de bine pot fi păstrate alimentele în cele mai reci locuri de pe Terra, atunci răspunsul ar fi: minim 107 ani. O prăjitură cu fructe de pădure descoperită în Antarctica arată suficient de bine încât să fie pusă în farfurie, deși a fost făcută acum mai bine de un secol.

Prăjitura a fost găsită la stația abandonată de la Cape Adare, lăsat în urmă de grupul nordic al expediției Terra Nova, care a ajuns în această zonă în luna februarie a anului 1911. Deși acei exploratori curajoși au devenit „oale și ulcere” între timp, prăjitura nou descoperită a supraviețuit mult mai mult decât orice alt aliment conservat din lume, lucru ce le oferă cercetătorilor actuali noi posibilități de a testa modul în care lucrurile perisabile ar putea fi păstrate în aceste zone reci de pe Pământ.

Potrivit documentelor istorice, liderul expediției de acum mai bine de un secol, Robert Falcon Scott, a adus prăjitura în Antarctica, aceasta fiind produsă de firma britanică Huntley & Palmers în anul 1910.

fruitcake-2

Robert Falcon Scott a fost un ofițer englez, explorator al Antarcticii, cunoscut și datorită faptului că a pierdut întrecerea cu Roald Amundsen de a ajunge primul la Polul Sud. După ce a ajuns la pol, echipa lui Scott a fost lovită de o vreme deosebit de proastă și a ratat întâlnirea cu echipa de salvare. Călătorii au cedat condițiilor dure la 29 martie 1912, la 18 kilometri distanță de următoarea stație de aprovizionare.

Construcțiile de la Cape Adare sunt primele structuri create de om în Antarctica și datează din anul 1899. Până în prezent cercetătorii au descoperit aproape 1.500 de artefacte lăsate de exploratori aici, printre care și această neobișnuită prăjitură.

fruitcake-1_1024

sursa: http://www.sciencealert.com/this-107-year-old-fruitcake-found-in-antarctica-looks-almost-good-enough-to-eat

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii