Noutăți

Această pasăre poate zbura timp de… 10 luni fără a atinge solul

Datorită unui dispozitiv electric atașat de această pasăre mică, înrudită cu rândunica, biologii au putut observa faptul că Drepneaua Neagră poate rămâne în aer timp de 10 luni, fără a atinge solul. Acesta este un record pentru cel mai îndelungat zbor al unei păsări. Drepneaua neagră are aripile foarte lungi în raport cu trupul; astfel când sunt strânse pe lângă corp depăşesc coada cu 2 cm, chiar 2,5cm, iar deschiderea lor este de 40-44 cm. Am putea spune că această pasăre este numai aripi. Dimensiunea păsării este de cca 16-17 cm, dar sunt şi exemplare care ajung la 19 cm. 

Oamenii de ştiinţă au bănuit de mult timp că drepnelele pot petrece o lungă perioadă de timp în aer, dar acum există dovezi în acest sens datorită unei tehnologii de monitorizare a zborului acestor păsări. Cercetătorii au montat etichete electronice miniaturale pe 13 drepnele şi au urmărit activitatea acestora pe parcursul a 2 ani. S-a constatat că 3 dintre aceste păsări au zburat neîntrerupt timp de 10 luni, acestea revenind la sol doar pentru o perioadă de 2 luni, timp în care s-au împerecheat, afirmă cercetătorii de la Lund University din Suedia.

Această descoperire completează cunoştinţele noastre privind fiziologia păsărilor. Un zbor neîntrerupt de 10 luni reprezintă cea mai îndelungată perioadă de zbor a unei păsări. Este un record. Este foarte posibil ca aceste păsări să doarmă în timp ce planează. În fiecare zi, în amurg și în zori, păsările se ridică până la o altitudine de aproximativ 2-3 kilometri. Poate că în acest timp dorm, însă nu putem știi cu siguranța, cel puțin nu încă”, a declarat cercetătorul Anders Hedenström.

sursa: http://www.sciencealert.com/scientists-have-discovered-the-common-swift-can-fly-for-10-months-straight-without-landing

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Această pasăre poate zbura timp de… 10 luni fără a atinge solul

  1. Vazduhul este patul lor,masa cu mancare si ulciorul cu apa.Acest soi de pasare este uimitor.Citeam despre pinguini care innoata luni de zile fara sa se opreasca pentru a ajunge la timp pe insula unde fac puiul.Poate la aceste animale ar trebui confruntat ADN-ul cu al celorlalte specii inrudite dar care nu zboara sau innoata atat.Pentru a se descoperi genele responsabile de asemenea efort prelungit.
    In privinta chip-ului BIOS cu instructiuni dupa care se conduc si pe care noi il numim instinct …cred ca este foarte greu de descifrat.Nu se pune problema de constiinta,ele nu invata una de la alta,asa se nasc,cu instructiuni de “folosire” la bord.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii