Noutăți

Această ciupercă fosilizată provine de pe… străvechiul continent Gondwana. Este cea mai veche: are 115 milioane de ani vechime!

Gondwanagaricites magnificus reprezintă cea mai veche ciupercă fosilă descoperită până acum, precum și prima ciupercă fosilă despre care astăzi se poate spune, cu un grad mare de certitudine, că s-a dezvoltat, cu multe zeci de milioane de ani în urmă, pe teritoriul străvechiului supercontinent Gondwana.

Ca specie, ciuperca Gubwanagaricites magnificus popula o parte a teritoriului Gonwanei în Cretacicul timpuriu. Ciuperca Gondwanagaricites magnificus găsită recent avea doar cinci centimetri înălțime și s-a dezvoltat, ca organism viu, cu 115 milioane de ani în urmă, acolo unde astăzi se află nord-estul Braziliei.

c

Specimenul a fost găsit în calcarul Formațiunii Crato din Bazinul Araripei, aflat în Brazilia. Excepționala descoperire a fost descrisă, de curând, în revista PLoS ONE, cercetările fiind conduse de către dr. paleontolog Sam Heads, de la Universitatea Illinois. Dr. Heads și colegii săi de la Universitatea Illinois și Universitatea de Stat din Savannah au încadrat ciuperca în ordinul Agaricales.

Potrivit autorilor studiului, „ciuperca din Gondwana” a ajuns cumva – nu se poate spune în ce fel, într-o lagună salină și s-a scufundat în apa sărată, care a conservat-o. Apoi a fost acoperită, treptat, de către un strat de sedimente fine. După cum precizează Sci-news.com, cu timpul, ciuperca s-a mineralizat, țesuturile sale fiind înlocuite de către pirită (așa numitul „aur al nebunilor”), care ulterior s-a transformat într-un alt mineral, numit goetit.

b

Înainte de această descoperire, cele mai vechi ciuperci fosilizate, dintre cele descoperite de către oamenii de știință până astăzi, au fost conservate în chihlimbar, după cum a declarat dr. Andrew Miller de la Universitatea Illinois. Următoarele ciuperci fosilizate, ca vechime, după Gondwanagaricites magnificus, au fost găsite în Asia de Sud-Est și datează de acum 99 de milioane de ani.

Este mult mai probabil ca un exemplar dintr-o specie vegetală să fie conservat în chihlimbar, substanță ce provine din rășina secretată de către unii arbori, decât să se păstreze la fel ca Gondwanagaricites magnificus, ciuperca ce a viețuit pe supercontinentul Gondwana cu 115 milioane de ani în urmă.

y

z

Sursa: www.sci-news.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii