Noutăți

Acciaroli este localitatea italiană în care mai mult de 1 din 10 persoane au trecut de 100 de ani. Care este secretul acestei longevități?

Acciaroli este un sat italian în care 81 dintre cei 700 de locuitori au trecut de 100 de ani. Prin acest lucru, localitatea și cetățenii săi au intrat în atenția oamenilor de știință și a întregii lumi. Acciaroli este parte a unei zone de coastă neindustrializată, cu peisaje fermecătoare, care are, acum, statutul de parc național.

Mai mult de 1 din 10 localnici au trecut pragul de 100 de ani. Șase luni au petrecut oamenii de știință de la Univeristatea Sapienza din Roma și de la San Diego School of Medicine, pentru a studia stilul de viață al oamenilor din Acciaroli, intrigați de numărul mare de centenari din localitate.

Printre locuitorii din Acciaroli sunt foarte rare afecțiunile cardiace, demența și, în general, acele boli cronice asociate înaintării în vârstă. Deci, nu numai că oamenii de acolo trăiesc mult, dar se bucură și de o bătrânețe activă, caracterizată de o bună stare de sănătate. Acciaroli este o localitate în care actualii tineri au mari șanse să devină centenari.

În urma unor cercetări amănunțite a reieșit că secretul longevității locuitorilor din Acciaroli este dieta mediteraneană în care, printre altele, un rol important îl are consumul sporit al unui condiment: rozmarinul!

c

Dieta mediteraneană este bazată pe ulei de măsline, pește și multe legume și fructe proaspete. Foarte mulți dintre locuitorii din Acciaroli consumă legumele produse în propriile grădini. În general, se hrănesc cu ceea ce produc în propriile gospodării și duc un stil de viață tradițional, în care stresul locuitorilor marilor metropole nu-și găsește locul.

Pe lângă dieta meditaraneană și consumul de rozmarin, responsabil pentru longevitatea deosebită a cetățenilor din Acciaroli este și stilul lor de viață activ, exclus fiind sedentarismul. E lesne de înțeles că nu îți poți produce singur hrana în gospodărie fără să faci mișcare, fără o activitate fizică zilnică.

Cu surprindere, oamenii de știință au constatat că vasele de sânge de mici dimensiuni (capilare) ale bătrânilor din zonă se asemănau cu ale unor oameni tineri, fără semne de degenerescență. În cadrul studiului au fost examinați 80 de vârstnici, printre care 25 de centenari. În pofida vârstei avansate, mulți dintre participanții la studiu erau încă activi, din punct de vedere sexual.

Vestea bună e că nu-i neapărat nevoie să te muți la Acciaroli, pentru a studia și aplica – dacă îți dorești acest lucru, lecția de viață lungă a cetățenilor din splendida localitate italiană. Totuși, îți va fi mai ușor să trăiești asemenea lor într-o localitate mai mică, rurală!

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.thesun.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii