Noutăți

Academicianul și istoricul Ioan Aurel Pop: “Ștefan cel Mare a fost primul domnitor român numit REGE al DACIEI de către cancelariile occidentale”

Așa după cum știți, Mihai Viteazul a fost numit de către dușmanii săi Malus Dacus (Dacul cel Rău), iar Iancu de Hunedoara a fost numit în cronicile bizantine Ioan Getul. De asemenea, Mircea cel Bătrân sau Vlad Țepeș erau considerați în anumite izvoare Domni ai Dacilor. Țările lor au fost numite Țări Dacice, iar hărțile acelor vremuri marcau peste teritoriul românesc numele Dacia. Mergând mai departe, în timp, descoperim că lui Horea, austriecii i-au bătut o monedă pe care apărea, ironic, titulatura de Horea, rege al Dacilor. Nici Tudor Vladimirescu nu a fost străin de conștiința rădăcinilor sale dacice, ca dovadă că într-o scrisoare trimisă lui Ipsilanti, dușmanul său, întreba: “Ce au de câștigat DACII de la greci?” Eminescu, la rândul său, visa la o DACIE MARE în care să fie cuprinsă și Transilvania. Dar lucrurile nu se opresc aici…

Conform academicianului Ioan Aurel Pop, istoric și rector al Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, cancelariile occidentale l-au numit și pe Ștefan cel Mare REGE AL DACIEI, pe vremea când faptele sale de arme împotriva turcilor erau elogiate în toată Europa. Mai mult decât atât, Papa i-a oferit și supranumele de Atletul lui Christos! În acest context, întrebarea care apare este previzibilă: nu sunt toate aceste lucruri dovezi limpezi ale faptului că în conștiința europeană românii din Moldova, Valahia și Transilvania erau considerați (și) urmași ai geto-dacilor, aceasta fiind o altă dovadă a continuității noastre milenare? Evident că da! Iată ce spune Ioan Aurel Pop, într-un promo video, despre Ștefan cel Mare:

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Academicianul și istoricul Ioan Aurel Pop: “Ștefan cel Mare a fost primul domnitor român numit REGE al DACIEI de către cancelariile occidentale”

  1. Mihai viteazul a fost o grea lovitura atat pentru turci cat si pentru papistasi, care turci si papistasi erau, pe dedesupt, aliati, ca si astazi dealtfel.

  2. Stefan cel Mare a fost miracolul istoriei romanilor. A fi domnitor timp de 47 de ani in conditiile de atunci, nu poate fi considerat decat un miracol. Dumnezeu l-a ocrotit in toti acei ani cand de jur imprejur erau doar inamici dornici de a acapara Moldova. Turcii, ungurii, polonezii, tatarii, mereu atacau.

  3. Lungescu Anisoaa // 13 mai 2018 at 14:07 // Răspunde

    Azi am aveva nevoie de Stefan Cel Mare, sau un Mihai Viteazul, Vlad Tepes….. Unul macar sa ne identifica natiunea, valoarea si originea!

  4. Sunt mândră de moldovenii mei.Fără ei poate eram turci acum.

  5. Fara Stefan cel Mare si Vlad Tepes, nu doar noi ci poate intreaga Europa, astazi am fi dezbatut despre burka si cei 5 piloni ai islamului, nu despre libertatile cetatenesti ale minoritatilor sexuale, spre exemplu si despre cum sa ne mai batem joc de noi si de libartitatile pentru care au luptat acesti oameni puternici.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii