Noutăți

Academician Dinu C. Giurescu: “Pe cine supără Istoria românilor!?! În zilele noastre a-ţi iubi ţara este aproape un delict!”

Elevii sunt invitaţi să-şi anunţe părinţii că, printr-o hotărâre plină de „patriotism“ şi curaj, disciplina Istorie s-ar putea ca pe viitor să se numească Educaţie cetăţenească.

Şi, uite aşa, ne-am întors victorioşi la epoca fericită când Roller coordona manualul „Istoria R.P.R.“ – manual pentru învăţământul mediu. „Fericita“ epocă în care tinerii erau îndreptaţi şi îndrumaţi printr-un manual unic, la reinventarea istoriei potrivit cu noile interpretări de sorginte marxistă.

Mai este vreo diferenţă între atunci şi acum? Da, este: atunci era Istoria Republicii Populare Române, astăzi se numeşte Istorie – clasa a XII-a.

Cu îndreptăţire ne întrebăm a cui istorie?

În fapt, Istoria românilor a dispărut ca disciplină formativă în învăţământul liceal. Tinerilor li se oferă o istorie care poate fi a oricui. Şi este aşa deoarece curricula este una singură pentru toate categoriile de şcoli.

Regresul este şi mai mare pentru că se renunţă definitiv la studiul Istoriei ca disciplină fundamentală, pe cale de consecinţă şi la români şi a lor istorie ca materie de studiu. Este o hotărâre fenomenală acum când ne apropiem de centenarul Marii Uniri!!!

Dacă la revoluţie Istoria avea 3 ore pe săptămână, azi este o materie secundară, cu o singură oră pe săptămână şi nu mai este materie obligatorie pentru bacalaureat.

Veniţi elevi de azi, de mâine şi dintotdeauna, veniţi părinţi, veniţi profesori, veniţi toţi cei pentru care înseamnă ceva Istoria poporului nostru şi minunaţi-vă de insulta adusă Istoriei naţionale şi eroilor care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru ca românii să trăiască, să răzbească indiferent de vitregiile trecute sau prezente.

În zilele noastre a-ţi iubi ţara este aproape un delict! Cu cât uiţi mai repede şi mai ireversibil trecutul care-ţi aparţine, cu atât mai uşor îţi pierzi identitatea.

Cine vrea să devenim ca popor o masă uniformă, cenuşie, fără trecut, deci fără viitor? Stupida trufie de-a şterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai târziu la dispariţia noastră ca neam.

Asta vrem?

Dinu C. Giurescu

Sursa: Cotidianul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Academician Dinu C. Giurescu: “Pe cine supără Istoria românilor!?! În zilele noastre a-ţi iubi ţara este aproape un delict!”

 1. Cat de important este in aceste vremuri sa ai o tara.Din cate vad unele tari apeleaza la inchiderea granitelor atunci cand este necesar acest lucru.Dar asta implica sa ai o tara. Corect? Si mai departe acest fapt ii implica si pe cei ce au contribuit dea lungul vremurilor la apararea si conturarea granitelor.
  Noi avem timpul destul de comprimat, muncim si ne luam cu cele zilnice mai mult sau mai putin importante.Cred ca sta in puterea voastra sa mai faceti ceva!Tot ce putem face noi in conditiile impuse de sistem este sa va sustinem.Succes!
  Le multumesc strabunilor nostri care sau sacrificat pentru ca noi sa traim in tara noastra.Dumnezeu sa le odihneasca sufletele.

 2. Stau și mă întreb dacă nu cumva ar fi mai bine sa ne scolim copiii acasă. …

 3. se doreste , (se impune) , “OMUL NOU” al societatii globale ” de dreapta “- fara educatie , fara cultura , fara istorie , fara patrie ,fara tara , fara… si desigur sub limita saraciei absolute, sclav (pentru cine apuca sa aiba un loc de munca ), furat de patroni si de stat -“LEGAL”. si cate nu ar mai fi de spus. iar pentru ca suntem in an electoral sa mergem desigur la vot. ei stiu apoi cum sa numere.ne tot vaitam ca ei nu tin cu noi – dar toate acestea sunt legale . de 26 de ani tot suportam .

 4. In ´90 am plecat in germania cu familia. Copiii mei(baieti)aveau 4 si 6 ani. Din ´96 ne-am mutat la Viena si stiti ceva? Baietii mei stiu cate ceva din istoria noastra, desi poate nu vorbesc gramatical corect(n-au facut nici o ora in limba romana) dar si mai important e faptul ca sunt mai patrioti decat cel putin 60% dintre romanii de-acasa. Intotdeauna s-au prezentat drept romani, desi mama lor e de origine germana. Pentru ca le-am spus in loc de povesti despre fetii nostri frumosi: Mihai, Stefan, Vlad, Decebal, Eminescu, Caragiale, etc….Cel mare mi-a spus cand avea 9 ani: tata, “eu cand voi fi mare vreau sa fiu presedintele Romaniei!” De ce iubitule, l-am intrebat? “Ca sa fac ceva bun pentru tara noastra de care si-au batut joc toti impostorii si vrajmasii!” Intre timp a urmat doua facultati, in Germania si Austria…
  Ce bine-ar fi daca toti parintii si-ar invata odraslele ca fara trecut n-avem nici prezent si nici viitor. Unele popoare n-au nici un trecut deosebit, nici o tara (actuala) mare si totusi isi arata mandria pe unde pot. Dar asta depinde, bineinteles, cat de patrioti, de corecti si cat de adevarati sunt acei parinti, fiindca atitudinea vis á vis de tara, si fata de orice, se transmite, nu se invata.
  Politicienii, “prof.dr.univ.etc.etc.” care sunt in fruntea academiilor si institutiilor romanesti ar trebui pusi la colt, daca nu inchisi pentru sabotarea pe orice plan a poporului roman, a istoriei si valorilor sale seculare!!! Tara asta n-are nevoie de “savanti” care, pentru un pumn de banuti, s-o denigreze si s-o batjocoreasca. Toti eroii si voievozii adevarati ai nostri nu si-au dat viata ca tara urmasilor lor sa fie calcata in picioare de catre niste “boieri inculti si corupti” fara dragoste pentru aceste pamanturi sfinte. E timpul sa luam atitudine nonviolent, oameni buni, romani adevarati! Suntem deja in ceasul al 12-lea! Dumnezeu face dreptate tot prin oamenii sai! Haideti sa punem tara asta unde-i este locul, bazandu-ne pe istoria ei adevarata(care-a fost deformata de catre cei de la putere)! Nu mai asteptati sa “faca cineva ceva” ca nimeni nu-ti baga-n traista. Strainul nu vine sa te-mbogateasca ci sa te fure doar! Dumnezeu sa ne-ajute! Si sa le dea putere si intelepciune oamenilor ca Daniel Roxin care a inceput sa destepte din ce in ce mai multe capete si suflete!

 5. cetățeanul tulburat // 15 februarie 2016 at 20:08 // Răspunde

  Trăim cu toții intr-o mare minciună, societatea asta falsă care ne-a fost creată ne ocupă tot timpul și nu mai avem timp să ne explorăm cunoștințele despre corpul nostru și să aflăm despre calitățile noastre paranormale…Trebuie să ne consumăm energia, alergând după banii care ne scurtează viața.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii