Noutăți

Academia Română: Mișcarea Legionară nu a fost fascistă. 75% din deținuții politici anti-comuniști erau legionari

Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată “promovarea în public a ideilor legionare”.

Mai mult se interzic “ideile, concepțiile și doctrinele legionare”, fără a se specifica însă, care sunt acestea. De asemenea, persoanele condamnate politic în timpul regimului comunist, își pierd orice șansă la reabilitare, deși istoricii și juriștii au arătat că majoritatea proceselor erau farse judiciare.

Legea a stârnit protestele unor istorici, dar și a unei părți a societății civile, aceștia acuzând arbitrariul legii, dar și faptul că se încalcă principiul libertății de exprimare.

În acest sens, jurnalistul Victor Roncea a scos la iveală un document al Academiei Române, mai precis al Institutului pentru Studiul Totalitarismului, care demontează complet “legea anti-legionară”.

În documentul semnat de directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului, Radu Ciuceanu, se afirmă că “întemeietorii Legiunii nu au elaborat o doctrină, un program în sensul deplin al termenului. În lucrarea sa, Pentru legionari (1936), Corneliu Zelea Codreanu arată că piatra unghiulară de la care pornește Legiunea este omul, nu programul politic”.

Caracteristicile legionarismului sunt, conform documentului: “educarea tineretului în spiritul naționalismului, al promovării vechilor tradiții ale poporului român, anti-bolșevismul, reformarea economică, socială și politică a societății românești, având o componentă religioasă puternică, aceasta din urmă conferind un caracter original Mișcării Legionare în contextul mișcărilor de extremă dreaptă europene ale vremii”.

În continuare, documentul afirmă: “Mișcarea Legionară nu poate fi inclusă automat, a priori, în curentul “fascist”, încă nedefinit complet și perceput astăzi ca “depersonalizat” la scară europeană pentru că se nesocotesc trăsăturile fundamental naționale”.

În ceea ce privește legăturile legionarismului cu fascismul italian și național-socialismul german, Academia Română face următoarele observații: “Aversiunea față de bolșevism și lupta împotriva acestuia apropie Mișcarea Legionară de specificul epocii, de fascismul italian și de național-socialismul german, dar fără a permite înglobarea sa într-una din aceste doctrine.Elementele de doctrină legionară apără și promovează tradiționalismul, specificul și realitățile românești, apărarea creștinismului ortodox, cerința instaurării unui stat autoritar, formarea unei elite disciplinate, naționaliste, care să educe masele în același spirit, revoluția spirituală, care să conducă la formarea “omului nou”, cetățean având calități superioare, devotament și spirit de jertfă pentru interesul național”.

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului susține că legionarii și-au demonstrat din plin calitatea de luptători anti-comuniști.

“Trebuie reținut faptul că adevărata măsură a luptei antibolșevice a fost dată de Mișcarea Legionară pe front, prin înrolarea deținuților politici în batalioanele disciplinare destinate primei linii, unde s-au evidențiat prin fapte de vitejie, apoi în lupta împotriva instaurării regimului comunist. Componenta majoră a mișcării naționale de rezistență anticomuniste din România a fost legionară, realitate ilustrată de procentul major al deținuților politici din perioada 1945-1964, apreciat la 75%”, se notează în document.

În final, se citează declarația publică a academician Dan Berindei, Președintele de Onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, în care se afirmă că “Mișcarea Legionară nu poate fi calificată drept ‘fascistă’ întrucât nu întrunește, prin elementele de doctrină pe care le-a adoptat și promovat, un caracter ideologic fascist”.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

31 Comments on Academia Română: Mișcarea Legionară nu a fost fascistă. 75% din deținuții politici anti-comuniști erau legionari

 1. Sandu Filip // 24 iulie 2015 at 10:03 // Răspunde

  Ca de obicei,CINE NU ESTE CU NOI,ESTE IMPOTRIVA NOASTRA,adica a celor care au distrus tara incepind prin acceptare UNIUNII SOVIETICE.JOS COMUNISMUL,JOS ANTIROMANISMUL.

 2. Si atunci ca si acuma miscarea legionara a aparut ca o reactie la nerusinarea unor parlamentari . De aceea si atunci ca si acuma a fost scoasa in ilegalitate . Nimeni si nimic nu trebuie sa se opuna domnilor parlamentari .

 3. Natiune,Rezsta!

 4. Pacat ca tara asta pare sa-si fi pierdut (vandut???) chestiile alea care sunt de obicei asociate cu masculinitatea… Si impreuna cu ele coloana vertebrala, mandria nationala si curajul de a lupta pentru mandria nationala. Dragul nostru Petre Tutea, cred ca ai dreptate. Te-ai stins in zadar pentru o adunatura de nemernici…

 5. Seara trecuta, la o ora de varf, pe postul tv condus de S.Ghita, doi nesimtiti si, potentiali tradatori de Tara si Neam, moderatorul tv Victor Ciutacu si istoricul Cristian Troncota, si-au permis, in ciuda realitatii istorice, sa-i considere pe legionarii interbelici de aceeasi speta cu violatorii din com. Valeni-Vaslui, desconsiderand zona geografica si oamenii Moldovei, in general. Nu ma mai mira nimic, demult timp, dar pragul degradarii morale, in randul romanilor, a ajuns la o cota critica, de avarie…

 6. Legea negatiei…mda!Orice vei spune ,,de bine”,public,despre un regim sau o miscare,va fi urmata de lovituri in portofel sau in basca.Totusi incercati sa stiti totul despre subiect(cind ati comentat trebuia sa stiti de fapt) si ve-ti spune si voi:…si pina la Luna se-nsirau soldatii lui porniti sa cucereasca lumea./Dar n-au invins!

 7. LOGICA: Comuniștii bolșevici de atunci au condamnat legionarismul și pe legionari.
  Cine condamnă AZI pe leegionari și-i scot în afara legii oare ce sunt?

  • jidani socialisti ,inchinatori ai lui baal belial etc ,nobilimea alba .adica cei care l sustin pe dracu samael satan etc.ciudat ca s a votat in exclusivitate hmmm

 8. Petru Gheorghiu // 27 iulie 2015 at 22:02 // Răspunde

  Este posibil ca unii istorici ( si nu Academia, cum eronat se afirma )sa considere miscarea legionara ca nefiind o miscare pur fascista, noi dovedind originalitate in permanenta. Dar in mod cert a fost o miscare/ideologie ANTIDEMOCRATICA.Este bine sa ne cunoastem toate aspectele,nuantele din istoria noastra, dar si mai bine ar fi sa intelegem ca singura organizare sociala care a adus mai multe avantaje, decat neajunsuri in istoria omenirii este societatea deschisa democratica.

  • A fost asa cum i-au cerut-o timpurile, la violenta ascunsa sau pe fata contra acestui popor, a raspuns cum a putut. Cert a fost pentru tara si popor!

 9. Toti cei care l-am votat pe Iohannis, in tara si mai ales diaspora, nu am facut-o doar impotriva lui Ponta. Am votat cu speranta ca vom avea un presedinte care ne va reprezenta cu demnitate, care va fi ascultat si respectat in lume, care va lupta pentru noi, cei din tara si pt noi cei din diaspora, sa nu mai fim “popor de mana a doua”, sa nu mai fim numiti “rromi” si tara noastra “rromanica”; sa fie recunoscuta munca si valoarea celor care au plecat peste granite, pt o viata mai buna, dar cei mai multi, pt viata, pt supravietuire, pt un loc de munca.
  Iar acum, in urma acestei legi antinationale, suntem numiti “rromi si naparci, si rromanica” , aici, in tara noastra, fara ca cei care o fac sa fie sanctionati.
  Iar noi nu putem protesta, caci vom fi arestati…
  Si cat de normali la cap sunt cei care dau o lege, apoi spun: “nu stiu cum se va aplica, vom vedea ce vor decide judecatorii; nu stiu ce aveti voie sa faceti si ce nu, ca sa nu intrati la puscarie; vom vedea”.
  VEZI POSTURILE 16 SI 44 DE MAI JOS, CUM SUNTEM NUMITI RROMANI, RROMANIKA, SOBOLANI, NAPARCI, IN TARA NOASTRA.
  MULTUMIM, DOMNULE PRESEDINTE.
  INCA MAI PUTEM DUCE…
  http://www.gandul.info/politica/cum-a-ajuns-politia-internetului-in-legea-antilegionara-a-liberalilor-antonescu-si-scutaru-in-general-lumea-crede-ca-poate-face-orice-pe-facebook-14665241

 10. In loc de recunoastere si redarea demnitatii fostilor detinuti politici si noua, ca popor, statul roman ne-a dat o lege care recunoaste toate sentintele tribunalelor bolsevice, apara tortionarii si comunismul si ii condamna a doua oara pe cei care au luptat pt noi si Romania. O lege care promoveaza puscaria ca “preventie” pt actiuni care vor fi catalogate “intentii”. In lumea civilizata, in tarile care se respecta si-si respecta poporul, preventia se face prin educatie, cultura, cunoastere, prosperitate, adevar istoric si Libertate. LIBERTATE, singurul drept care credeam ca l-am castigat dupa 1989

 11. A existat procesul de la Nurenberg unde nu a fost condamnata miscarea Legionara in vreun fel .
  Dar de ce nu vorbeste acest institut de crimele tortionarii bolsevici din Romania anilor 50 ?. 99 % din tortionari erau veniti din rusia si de origine evrei .

  Este o lege dictata De Evrei via USA care dupa cum a observat un filolog nu a fost redactata in Limba Romana.

  Nici nu trebuie sa ne scandalizam cunoastem ce urmeaza de la Sfintii Martiri care ne-au atentionat despre inversunarea evreilor impotriva ortodoxiei .

 12. sarbu tanevease // 21 august 2015 at 18:25 // Răspunde

  Deși vechi, cu o lună în urmă am respins nu numai legea, dar toate sofismele despre ”holocaust”, ”șoah” ș.a termeni iscusiți, lansați de susținătorii unor evenimente care au lovit numai oameni ai unei etnii, apreciată pentru ceea ce exponenții săi avansați au făcut bun pentru români ș.a popoare. Aceeași etnie însă are și enorm de mulți semeni care au știut să domine cu aspre măsuri poporul român ș.a estici postbelici, fără nici un drept obținut prin fapte demne. Cele câteva sute de mii de israeliți migrați în sec. XIX-XX la noi s-au ocupat doar cu comerț, cămătărie, bănci, funcționari, secretariate, comunicare publică și secretă ș.a de felul acesta. Nu îi găsim în agricultură (decât arendași),nici în mine (decât proprietari), nici pe locomotive/locomobile,conductori tren, tramvaie, instalații diverse ș.a activități mai slab plătite. Iar acum speculează enorm tema acceptat peste ocean, în baza unor cooperări hiper-moderne!

 13. PAI FENOMENUL DE DENIGRARE A TUTUROR CELOR IMPOTRIVA GUVERNULUI DIN UMBRA INTERNATIONAL SI PENTRU POPOARELE LOR SINT TOTI DICTATORI, FASCISTI, ETC.
  PSICHO, NEINDESTULATI BOLNAVI MINTAL SINT CEI CARE NU AU AVUT NIMIC SI AU DE TOATE SI STRIGA HOTUL STRIGA PRINDETI HOTUL.

 14. Ca de obicei parlamentarii nostrii niste capuse proaste actioneza in stilul Dorel, lipsiti total de bun simt. Voteaza repede ceva ce da bine ca imagine in strainatate, pupincuristi de felul lor toti, se ploconesc calcand in picioare oameni de calitate si istoria tarii.

 15. O “academie” de oligofreni mincinosi, extremisti, sovini si xenofobi.

 16. nu uitati cine au fost intemeietori bolsevismului. pai daca ai luptat impotriva lor poti foarte usor sa fii acuzat si de anti …
  Sigur ca intro tara ca Romania unde in ultimi 300 de ani initiatorii lucrurilor bune au fost inlaturati de oportunistii semianalfabeti, pseudodocti, care au calcat pe cadavre ” in numele IDEII” mai tot timpul cu pumnul ridicat( indiferent care a fost aceasta si in ce epoca a aparut)pentru a parvenii. Asa ca e normal sa auzim acum ca legionarii erau nazisti si faceau rau poporului ales.

 17. Sa nu uitam : “Istoria este scrisa de invingatori.”

 18. Extremismul de orice fel trebuie eliminat. E greu de crezut ca o miscare pacifista degenereaza in una violenta. Legionarismul chiar daca initial a fost o miscare cu idei nobile in final a degenerat. Intrebarea se pune. De ce? Omul indiferent de rasa, religie, trebuie sa se inteleaga. Nu stiu de ce trebuie sa afisam insistent ceea ce ne deosebeste in loc sa promovam ceea ce ne uneste. Credinta e o problema personala, de ce trebuie impusa celui din vecinatatea noastra. Legionarismul, sper sa nu gresesc e o miscare ce nu tolereaza alte credinte in afara de cea ortodoxa.

 19. Elena Stoican // 1 februarie 2016 at 18:04 // Răspunde

  Poate, prin doctrina, miscarea legionara nu intruneste calitatea de “fascista”, dar prin fapte o intruneste cu prisosinta! Si, tot poate, comunismul a prins mai mult aripi din cauza comportarii extremiste a miscarii legionare! A avut conducatori viscerali, nu rationali, aceasta miscare legionara! Si drumul spre iad e pavat cu intentii bune si la ce folosesc?

  • Mihai Ţigăreanu // 27 aprilie 2016 at 12:33 // Răspunde

   Doamna Elena, nu confundati Miscarea Legionara din perioada 24 iunie 1927 (infiintare) – 30 noiembrie 1938 (asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu – Capitanul), cu perioada decembrie 1938 – ianuarie 1941 (cand a fost dizolvata)!!! Nu puneti egal vre-odata intre Capitan (Corneliu Zelea Codreanu) si impostorul Horia Sima – cel care a preluat conducerea dupa asasinarea Capitanului si a compromis Miscarea Legionara!!! Doctrinele celor doi erau complet diferite: Capitanul promovand nationalismul, demnitatea si corectitudinea, in timp ce Sima dorea doar putere!!!

   • Capitane nu fii trist... // 2 mai 2016 at 8:47 // Răspunde

    Zelea Codreanu facea a si mai multe crime decat Sima, dar n-a mai apucat. A fost foarte corect cand l-a impuscat pe Manciu in sala de judecata, ce sa mai zic..
    Nu mai e cazul sa vorbim de lipsa de caracter a legionarilor cand au schimbat camasa verde cu cea rosie iar Cinstantin Turcanu a devenit “scoala de partid comunist” de la Jilava.

    • Citind comentariul tău și văzând cum mutilezi limba română, mi-am dat seama că tu nu prea ai avut vreodată vreo tangență cu disciplinele ”Istoria” (poate doar cu cea oficială și falsă) și ”Limba română”.

 20. Miscare Legionara s-a infintat cu scopul promordial de a fi un bastion in fata bolsevismului sovietic in expansiune, informati-va, cititi, studiati sursele istorice, documentele, inainte sa comentati, cat despre parlament continua distrugerea acestui neam prin aservirea totala fata de jidanimea care pregateste N.W.O., care sterge trecutul si demnitatea neamurilor cu scopul de a domina si conduce mai usor….

 21. Doamna Elena din pacate pentru dansa nu stie nimic, decat ce i au bagat comunistii in cap, cum poate sa spuna ca comunstii au fost un raspuns la miscarea legionara cand fusese deja lovitura de stat data de bolsevici in 1917?Ar sa citeasca “Tehnica loviturii de stat” de Malaparte (inca nu este cumparata in vrac si arsa ) si dupa aia sa-si permita sa aiba o opinie asupra subiectului….dar oare cand a inceput ea o propozitie folosind aceste cuvinete: sa vezi ce am citit ieri….

 22. Slavu Ioan // 2 iulie 2016 at 12:32 // Răspunde

  Să ne înţelegem,Mişcarea Legionară nu a fost o mişcare fascistă sau hitleristă dar a fost o mişcare de extremă dreapta, la fel de periculoasă ca şi comunismul.

 23. Petre Tutin // 12 iulie 2016 at 13:02 // Răspunde

  Se vede clar ce efecte au indoctrinarea politica de decenii de catre cel trei dictaturi deranjate de legionari,ca si necunoasterea istoriei, lipsa de interes pentru adevar si de constiinta nationala si lipsa unor oameni de valoare din parlament. S-a putut legifera o asemenea aberatie dar si mai grav este ca multi comentatori par a o aproba sau macar a o privi cu indiferenta.Rusine!

 24. sa luam aminte si sa cinstim persoane care au zacut si murit in inchisorile romanesti pentru atitudinea lor demna..exagerarile au fost ..provocate si mai ales exagerat comentate ..de decizia “parlamentarilor” ce sa mai vorbim..eu as cere sa vaz fituica prin care li se ordona sa ….decida.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii